Vijesti / Društvo
Društvo
FRANJO TKALČIĆ Ornice su se nekad koristile za oranje njiva, a danas od njih izrađuju lustere
MH

IZ ROPOTARNICE POVIJESTI

FRANJO TKALČIĆ Ornice su se nekad koristile za oranje njiva, a danas od njih izrađuju lustere

Franjo Tkalčić iz Stanetinca na čakovečkom sajmu prodaje razne stare predmete

- Ornice! Gle, ornice!, radosno su komentirali građani okupljajući se oko Franje, stalnog prodavača na čakovečkom sajmu.

- Da, to su ornice. Nekad su se koristile za oranje njiva. S jedne strane bi se zakopčale za krave ili konje, a s druge bi se stavio plug i tako se oralo. Nije bilo traktora ni razno-razne mehanizacije kao danas, rekao nam je 72-godišnji Franjo Tkalčić iz Stanetinca, kod kojeg možete pronaći gotovo sve što vam je potrebno, od igle do lokomotive.

- Sjećam se kao desetogodišnji dječak da su se ornice naveliko koristile za oranje. Moja obitelj, doduše, nije ih imala, ali su ih imale familije u susjedstvu, rekao je Franjo te pripomenuo da su ornice bile u upotrebi do kraja 60-ih godina prošlog stoljeća. 

- Ove ornice stare su između 80 i 100 godina i vrlo su tražene. Pogledajte samo kako su očuvane. Nekad ih je bilo više i lakše se dolazilo do njih, dok ih je u današnje vrijeme teško pronaći. Građani ih rado kupuju, vrlo su tražene, naravno ne zbog oranja, već iz sentimentalnih razloga. Neki traže očuvane ornice, a drugi bi kupili samo kotače koje potom pretvore u lustere, otkrio nam je Franjo te dodao da se bavio i prodajom drvenih kotača s nekadašnjih zaprežnih kola.

- Prodao sam preko 150, ako ne i 200 kotača. Ljudi su bili sretni jer su se riješili starih predmeta iz škednja, a ja sam opet nešto zaradio njihovom prodajom, otkrio nam je Franjo te dodao da je jednom prilikom preko oglasa zaradio 1.000 kuna za četiri kotača, koliko je bio spreman izdvojiti zagrijani Zagrepčanin.  

Najnovije

Reci što misliš!