Vatrogasci Kotoribe proslavili 125. godina postojanja

Članovi DVD-a Kotoriba na blagdan njihovog zaštitnika svetog Florijana u subotu 4. svibnja svečano su proslavili 125. godina postojanja. Program proslave započeo je u 15 sati otvaranjem izložbe dječjih radova u prostorijama Vatrogasnog doma. Uslijedio je mimohod ulicama Kotoribe i zajednički odlazak u župnu crkvu gdje je misno slavlje predvodio župnik vlč. Marijan Horvat.

U večernjim satima u Društvenom domu održana je svečana sjednica na kojoj se predsjednik društva Gabrijel Friščić osvrnuo na proteklih 125 godina. Društvo je osnovano 31. listopada 1888. godine, a osnivač je bio Jakob Hiršler koji je bio i prvi predsjednik i vlasnik pilane u mjestu. Uz njega su stali mjesni obrtnici i trgovci s osnovnom zadaćom da zaštite osobnu imovinu i imovinu cijelog mjesta od vatre.

Kotoripsko društvo je do tada bilo peto osnovano društvo u Međimurju. Friščić je od značajnih godina izdvojio 1890. kada je nabavljena nova šprica na dva kotača, a početkom 20. stoljeća nabavljena je nova zaprežna šprica na četiri kotača. Obje šprice su sačuvane i danas su svjedoci tog vremena. Prva motorna pumpa spominje se 1943. godine, a osam godine kasnije društvo kupuje autocisternu kapaciteta 3 tisuće litara koja je ovih dana otpremljena u Muzej starih vozila u Selnicu. Novo navalno vozilo društvo dobiva 1978.godine.

Izgradnja sadašnjeg Vatrogasnog doma započela je 1965. godine da bi dvije godine kasnije isti bio predan kotoripskim vatrogascima. U njihovom dugogodišnjem radu ostat će zapamćena 1965.godina kada je u kolovozu Kotoribu zadesila katastrofalna poplava kada su vatrogasci nakon povlačenja vode imali zadatak očistiti i osposobiti sve mjesne bunare.

Od 1990. godine spominje se vrlo uspješan rad s vatrogasnom mladeži s kojima je radio Julije Jauk, a najveći uspjeh u povijesti društva je 1995. godina kada je ženska ekipa uzrasta od 12 do 16 godina izborila odlazak na Vatrogasnu olimpijadu koje je održana u Italiji. Za svoj predani rad društvo je primilo mnoga priznanja, a zadnje je bilo 2005. godine – Povelja Međimurske županije za uspješnu obavljenu akciju kada je od izlijevanja prijetila Mura.

Svečana sjednica je iskorištena za podjelu odlikovanja, spomenica i uvjerenja o stručnoj osposobljenosti. Brončanu medalju je dobio Damir Dolenec, a brončane plamenice: Franjo Luc, Saša Karloci, Mario Fuš, Bojan Vugrinčić, Alen Matotek, Aleksandar Fuš, Goran Gašparić, Maja Vidović, Sregej Polupanov, Stefani Nađ, Matija Zadravec, Lana Rodek, Mario Heretelendi, Andrea Munka, Mario Bašnec i Zoran Fundak. Veteranska spomenica je dodijeljena Ivanu Habušu, a uvjerenja o usavršavanju specijalnosti za zaštitu dišnih organa primili su Mario Fuš i Miljenko Vidović.

Uz predstavnike susjednih vatrogasnih društava i gostiju iz mađarskog Murakerestura na proslavi su bili i mnogi uzvanici. Prigodnim riječima slavljenicima su se obratili Ivan Krištofić, zapovjednik VZ Međimurske županije, općinski načelnik Ljubomir Grgec i Andreas Lisjak, predsjednik VZP općina Kotoriba, Donja Dubrava, Donji Vidovec i Sveta Marija. Grgec je tom prilikom najavio sanaciju Vatrogasnog doma i ideju o osnivanju JVP za donje Međimurje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije