poznati poduzetnici

IVAN I MIRJANA FABIĆ IZ KOTORIBE Sasso kokoši, jedino matično jato u Hrvatskoj!

Ivan (58) i Mirjana (55) Fabić iz Kotoribe ponosni su roditelji devetero djece, ali i poznati poduzetnici, vlasnici Valionice Fabić. A da bi i obitelj i posao funkcionirali, morali su u životu dobro zasukati rukave

– Peradarstvom se bavimo preko trideset godina, a valjenjem peradi već 25 godina. Danas možemo s ponosom reći da smo othranili devetero marljive i vrijedne djece koji su radne navike stjecali od malena, ali nikad pod prisilom. Peradarstvo je posao kojem se morate posvetiti i sve raditi točno na vrijeme kako bi se ispoštovala sva pravila struke, ali i kako biste mogli dobiti kvalitetan proizvod, rekao nam je Ivan.

– Evo, upravo u ovim trenutcima u našem se inkubatoru vali oko 11 tisuća pilića koji će već popodne biti kod kupaca, dodao je.

Osim što proizvode svu jednodnevnu perad specijalnost su im, kažu domaćini, sasso kokoši od kojih proizvode rasplodna jaja za sasso piliće poznate pod domaćim nazivom “grahorasti”. Zapravo to su sasso pilići u crvenoj, grahorastoj i crnoj boji. Prodaju  ih kao miješane muško-ženske, ali i samo ženke kao nesilice i muške za tov. Sasso nesilica je srednje teška odlična nesilica koja daje do 250 jaja godišnje, a pronese s 18 tjedana. Također nakon proizvodnje jaja, meso kokoši pravi je specijalitet. 

– S obzirom na to da nas je kvaliteta kupljenih jaja za valjenje razočarala, vrlo brzo smo odlučili oformiti svoje matično jato, izgradili peradarnike, a za kokoši i pijevce radimo i svoju smjesu za hranjenje. Takav način poslovanja nas je doveo do potpuno kontroliranog postupka cijele proizvodnje valionice, kaže Ivan te s ponosom dodaje da je njihovo matično jato sasso kokoši, za sada jedino u Hrvatskoj.

Za sve kupce koji kupuju mlade nesilice u uzrastu Fabićevi pripremaju pilenke starosti jedan, dva i tri mjeseca. 

-Kad podignemo nesilicu do dva mjeseca kupci više ne bi smjeli imati problema u uzgoju – kaže Ivan. 

Svoje proizvode prodaju u Valionici i dostavom po cijeloj regiji. 

-Na sajmovima ne prodajemo jer smatramo da je to rizično. Tamo se nađe puno vrsta peradi i različite starosti, a to sve uzrokuje širenju bolesti. U peradarstvu se ipak trebaju poštivati zdravstveni uvjeti držanja životinja. 

Osim toga, sva je naša proizvodnja pod veterinarskom kontrolom županijske i državne inspekcije, a većina naših sasso muških pilića završi u Dalmaciji. Naime, imamo mnogo kupaca u središnjoj Hrvatskoj kojima prodajemo jednodnevne muške piliće te ih oni tove do četiri-pet kilograma. Zatim po njih dolaze Dalmatinci koji ih odvoze u klaonice da bi završili po cijelom našem Jadranu u mesnicama, restoranima i hotelima. Mislio sam da naše “pivce” jedu samo turisti, ali ugodno sam se iznenadio kada sam čuo da zapravo Dalmatinci najviše vole naše “pivce” koji su gotovo potisnuli zagorsku puru s dalmatinskih stolova. Dalmatinci su veliki gurmani pa ako mogu jesti naše “pivce” koje plaćaju u mesnicama po 13 eura/kg , a u restoranima 25 eura/kg, izazivam i sve Međimurce da probaju taj specijalitet, zaključio je Ivan.

*Preuzeto iz Lista Međimurje, broj 3542

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije