MEĐIMURSKA PRIRODA

JEDNA OD NAJVEĆIH U HRVATSKOJ Uskoro će se obilježiti 60. godišnjica zaštite platane u Nedelišću

Idući četvrtak obilježit će se 60. godišnjica zaštite platane u Nedelišću

Platana u Nedelišću prvi je zaštićen objekt prirode u Međimurskoj županiji, a zaštićena je 1963. godine. Popularno se naziva i “birov hrast‟. Iako nije hrast, taj je naziv dobila jer raste kraj kuće u kojoj je nekad živio ‘birov’, predsjednik mjesta odnosno seoski starješina.

U proljeće 2019. godine dotjerivali su je obučeni penjači – arboristi – orezivanjem suhih grana i sidrenjem krošnje. Time je poboljšan vitalitet stabla i produžen očekivani životni vijek. Ova ponosna dama imala je 2020. godine prsni opseg 627 cm. Jedna je od najvećih platana u Hrvatskoj. 

Ove se godine obilježava 60-ta godišnjica zaštite platane u Nedelišću (4. veljače 1963. – 2023.). Povodom toga inicijativom Međimurske prirode – Javne ustanove Međimurske prirode i Odlukom Općine Nedelišće godina 2023. proglašena je Godinom platane. 

Svečano obilježavanje i program 2023. Godina platane održat će se u četvrtak, 2. veljače 2023. godine u dvorani DVD-a Nedelišće s početkom u 11 sati. U programu će biti održane prezentacija o Spomeniku parkovne arhitekture Platana u Nedelišću, prezentacija tvrtke Urbani šumari d.o.o. o stanju platane i radovima na platani, predstavit će se likovni natječaj za osnovne škole i vrtiće, prezentacija Općine Nedelišće o planu uređenja glavnog trga, predstavit će se videozapis o platani realiziran 2019. godine, a prigodne riječi uputit će Nikola Novak, načelnik Općine Nedelišće, Siniša Golub, ravnatelj Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode i Matija Posavec, župan Međimurske županije.

Vrhunac svečanosti uslijedit će skupnim fotografiranjem svih generacija pod
nedelišćanskom platanom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije