Vijesti / Društvo
Društvo
JOSIP CEILINGER Svrha našeg djelovanja je prvenstveno uzgoj te zaštita divljači i  prirode
MH

LD SRNJAK MACINEC

JOSIP CEILINGER Svrha našeg djelovanja je prvenstveno uzgoj te zaštita divljači i prirode

Pojilište usred zelene oaze 'Črečansko polje'

- Nama je prvenstveno cilj uzgoj te zaštita divljači i prirode, a lov nam je nagrada za trud, rekao je član Lovačkog društva Srnjak Macinec i predsjednik Nadzornog odbora Josip Ceilinger prilikom nedavne akcije sadnje stabala u zelenoj oazi „Črečansko polje”.

- Vodimo računa o obnovi fonda divljači. Prvo smo nabavili 60, a kasnije još 100 trčaka. Brinemo o starim remizama, a u planu nam je kupnja još jednog zemljišta kako bi stvorili novu. Uz to, životinjama smo osigurali pojilišta kako bi imale vodu potrebnu za život, naglasio je Ceilinger. 

- Pogledajte, tu se okupala divlja svinja, a možete vidjeti i tragove srne, lisice, zeca, svrake i vrane, otkrio nam je Ceilinger pokazujući na pojilište usred Črečanskog polja. Lovačko društvo Srnjak usred Črečanskog polja bagerom je iskopalo rupu, redovito cisternom dovozi vodu te tijekom cijele godine brine da pojilište ne presuši. To je osobito značajno u razdobljima ekstremnih vrućina, kada se temperatura zraka noću ne spušta ispod 20 Celzijevih stupnjeva, a nema ni rose kako bi ptice mogle popiti barem malo vode.  

- Kako je čovjeku potrebna voda za život, tako i opstanak životinja ovisi o njoj. Ako pogledate oko sebe, ovdje na Črečanskom polju, u okolici nekoliko kilometara životinje nemaju vodu. Mislim da bi ovakva pojilišta i male zelene oaze trebalo napraviti svugdje gdje se nalaze veće površine polja. Na taj način pomogli bi divljači i pticama da lakše prebrode klimatske promjene. Životinje na klimatske promjene ne mogu utjecati, one mogu samo trpjeti. Mi ljudi smo ti koji moramo djelovati, naglasio je Ceilinger. 

Najnovije

Reci što misliš!