Program Spomendana na Zrinske i Frankopane

Program Spomendana na Zrinske i Frankopane

Program proslave državnog spomendana Zrinskih i Frankopana i Dana Međimurske županije koji organizira Zrinska garda Čakovec, bit će u tri dana i to u Čakovcu, Bečkom Novom Mjestu te Zagrebu.

Čakovec, subota 27. travnja 2013.

Proslava započinje u subotu, 27. travnja 2013., okupljanjem povijesnih postrojbi iz Hrvatske i Mađarske u Čakovcu. U 9.30 postrojbe, na čijem će čelu biti konjanik, uz pratnju bubnjara Zrinske garde i Puhačkog orkestra Općine Nedelišće proći će u mimohodu središtem Čakovca (od Katoličkog doma, ulicama Ivana Mažuranića, Otokara Keršovanija, Matice hrvatske do Trga Republike, a zatim do Franjevačkog trga), nakon čega će u 10 sati u župnoj crkvi sv. Nikole biskupa misno slavlje za Zrinskog i Frankopana predslaviti vojni biskup mons. Juraj Jezerinac.

U 11.15 svi će krenuti do Trga Republike gdje će najprije biti postrojavanje i prijavak postrojbi međimurskom županu Ivanu Perhoču. Zapovjednici postrojbi položit će vijenac i zapaliti svijeće kod spomen ploča nestalim i poginulim braniteljima Domovinskog rata iz Međimurja. Slijedi program Zrinske garde s gostima iz Hrvatske vojske te dodjela povelja počasnih članova Zrinske garde.

Zatim će se krenuti prema utvrdi Zrinskih gdje će izaslanstvo Matice hrvatske položiti vijenac kod spomen-ploče na zidu ulazne kule. Program se nastavlja kod spomenika Oproštaj polaganjem zajedničkog vijenca, prigodnim govorima te počasnim plotunom iz gardijskog topa i drugih postrojbi.

Uz Zrinsku gardu Čakovec nastupit će kadeti HVU Petar Zrinski Zagreb, Zrinyi kadeti iz Murakeresztura, Zrinyi vitezi iz Sigeta, Frankopanska garda Ogulin, Križevačka djevojačka straža, Kliški uskoci, Požeška građanska straža, Gradska straža Bakar, Varaždinska građanska garda, Karlovačka građanska garda, Trenkovi panduri Požega, Varaždinski husari, Keglevićeva straža Pregrada, Ivanečka rudarska četa, Rapski samostreličari, Dubrovački trombunjeri, Gradska straža Bakar i Turopoljski banderij. Svečanosti će nazočiti i predstavnici Kluba vojnih izaslanika u Republici Hrvatskoj, Hrvatske vojske i Grada Sigeta.

Uz njih, svečanosti će nazočiti i predstavnici Kluba vojnih izaslanika u Republici Hrvatskoj, Hrvatske vojske i Grada Sigeta. Kao gosti, pridružit će im se bračni par porijeklom iz Japana iz samurajske obitelji koji žive u New Yorku i pjevaju u zboru koji u svom programu iz opere o Nikoli Šubiću Zrinskom izvodi ariju “U boj, u boj”, te jedan par iz Finske koji će biti u narodnim nošnjama.

Nedjelja, 28. travnja 2013.

Program se u nedjelju 28. travnja nastavlja u Bečkom Novom Mjestu u kojem su 30. travnja 1671. pogubljeni hrvatski velikani i mučenici Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan. Uz predstavnika Županije tamo će otputovati predstavnici Matice hrvatske Ogranak Čakovec, Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja” Zmajski stol Čakovec, te Zrinske garde Čakovec, parovi u međimurskoj narodnoj nošnji i ostali zainteresirani, a pridružit će im se i izaslanstvo Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Austriji koje je glavni suorganizator programa.

U 10 sati na mjesnom groblju će se položiti vijenac i zapaliti svijeće na grobu gdje su do 1919. bili posmrtni ostaci Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana. Održat će se prigodno slovo i molitva. Zatim će se vijenci položiti i kod spomen ploča postavljenih na mjestu samog pogubljenja. Na kraju će biti misa zadušnica za Petra i Frana u mjesnoj katedrali.

Utorak, 30. travnja 2013.

Na sam spomendan Zrinskih i Frankopana i Dan Međimurske županije u utorak 30. travnja program će se zaključiti u Zagrebu. U 17 sati bit će postrojavanje Zrinske garde na Trgu svetog Marka gdje će biti prijavak izaslaniku pokrovitelja proslave spomendana, potpredsjedniku Hrvatskog sabora Miloradu Batiniću. On će prije toga primiti izaslanstvo Zrinske garde i Međimurske županije.

Zrinska garda će zatim u mimohodu proći Tkalčićevom ulicom do Trga bana Josipa Jelačića i zagrebačke katedrale. U katedrali će izaslanstva iz više gradova i mjesta Zrinskih te udruga, institucija i Hrvatske vojske povezanih sa Zrinskima i Frankopanima u 18 sati položiti vijence iznad kripte iza glavnog oltara u kojoj su pohranjeni posmrtni ostaci Petra i Frana, a zatim će misno slavlje predslaviti varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak. Prema najavi, na misi će sudjelovati hrvatski branitelji iz Zagreba s obzirom da su pojedine postrojbe u Domovinskom ratu nosile imena Zrinskih i Frankopana.

Jezerinac, Urlić, Gotovina i Markač počasni članovi Zrinske garde

Na 14. redovnoj godišnjoj sjednici Skupštine Zrinske garde Čakovec, održanoj u Čakovcu u petak 22. veljače 2013. godine, za počasne članove Zrinske garde Čakovec jednoglasno su proglašeni vojni biskup mons. Juraj Jezerinac za uspješnu dugogodišnju suradnju između Vojne biskupije u Republici Hrvatskoj i Zrinske garde Čakovec te osobni doprinos u djelovanju i promociji Zrinske garde Čakovec i baštine obitelji Zrinski i Frankopan.

Zatim, zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH kontraadmiral Ante Urlić za ostvarenje uspješne suradnje između Hrvatske ratne mornarice te Hrvatske vojske i Zrinske garde Čakovec i osobni doprinos djelovanju i promociji Zrinske garde Čakovec, kao i baštine obitelji Zrinski i Frankopan.

Počasnim članovima proglašeni su general-bojnici Ante Gotovina i Mladen Markač za osobiti doprinos u obrani i oslobađanju okupiranih područja tijekom Domovinskog rata, zaštiti integriteta obrambenog i oslobađajućeg Domovinskog rata te zaštitu načela pravednog i uzornog služenja hrvatskim obrambenim snagama i domovini Hrvatskoj.

Njima će se povelje počasnog člana dodijeliti u sklopu proslave drugog spomendana Zrinskih i Frankopana u Čakovcu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije