Predsjednik RH dr. Ivo Josipović primio izaslanstvo Zrinske garde Čakovec

Uoči proslave drugog državnog spomendana Zrinskih i Frankopana, koji je Hrvatski sabor proglasio na poticaj Zrinske garde Čakovec, predsjednik Republike Hrvatske dr. sc. Ivo Josipović primio je u subotu 20. travnja, izaslanstvo ove udruge građana.

U izaslanstvu Zrinske garde bili su predsjednik Alojzije Sobočanec, dipl. oec., dopredsjednik mr. sc. Ivan Baksa, predsjednik Skupštine Mihael Štebih, akad. kipar, kuma zastave Bernarda Cecelja, nadzapovjednik Alojzije Šestan, glavni tajnik Bojan Kocijan, te devetorica gardista sa zapovjednikom Ratimirom Hreščom.

Predsjednik Josipović primio je na početku prijema prijavak od zapovjednika Ratimira Hrešča te je izvršio pregled postroja povijesne postrojbe Zrinske garde.

Uslijedio je razgovor u kojem je predsjednik Zrinske garde Čakovec Alojzije Sobočanec, dipl. oec., izvijestio hrvatskog predsjednika o osnutku, djelovanju i aktivnostima Zrinske garde istaknuvši kako se prijem održava uoči proslave drugog spomendana Zrinskih i Frankopana 30. travnja ove godine, u prigodi kojeg Zrinska garda priređuje svečanosti u Čakovcu, Bečkom Novom Mjestu i Zagrebu.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović, osim o radu Zrinske garde, zanimao se i o odorama gardista te izaslanstvu zahvalio što na ovaj način čuva i promovira dio hrvatske povijesti i baštine.

Prihvatio je pokroviteljstvo bala na dvoru Zrinskih koji Zrinska garda i Međimurska županija pripremaju za 30. lipnja u prigodi ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju. Na kraju susreta hrvatskom predsjedniku uručeni su prigodni darovi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije