Vijesti / Društvo
Društvo
PROSVJED MLADIH LIJEČNIKA 'To je apel mladosti koja želi ostati raditi u Hrvatskoj'
Pixsell

pred Ministarstvom zdravstva

PROSVJED MLADIH LIJEČNIKA 'To je apel mladosti koja želi ostati raditi u Hrvatskoj'

- Činjenica je da ni hrvatski građani ni zdravstveno osoblje nikad nisu bili ovoliko ogorčeni na kvalitetu zdravstvenih usluga i uvjete rada u zdravstvu – istaknuo je Marin Smilović

'Odradimo više sati u mjesecu nego sabor u cijelom mandatu", "Beroš – preloš", "Ni lijevo ni desno, samo ravno u bolju budućnost", "Hitno zovite urologa jer nam je zdravstvo u ku*cu",... natpisi su koji su se mogli vidjeti na transparentima pred Ministarstvom zdravstva u Zagrebu.

A te transparente u rukama su držali prosvjednici među kojima su bili mladi liječnici, medicinsko osoblje, predstavnici sindikata i strukovnih udruženja. Prema procjenama Inicijative mladih liječnika Hrvatske, organizatora prosvjeda, okupilo se oko 500 prosvjednika. Prosvjed mladih liječnika održan je pod parolom "Izliječimo zdravstvo zajedno", a Inicijativa mladih liječnika Hrvatske okuplja specijalizante i mlade specijaliste nezadovoljne sadašnjim stanjem hrvatskog zdravstvenog sustava.

Glavni motiv izlaska na ulicu, kažu, bio je neodrživo stanje u našem zdravstvu, a prosvjed je, simbolično, započeo u 11.55 sati. Odnosno u pet do 12, čime su, kako su pojasnili, htjeli poslati poruku o hitnosti reforme zdravstvenog sustava. Organizatori su istaknuli četiri ključna zahtjeva: reforma sustava u svrhu poboljšanja statusa pacijenata i liječnika, iniciranje pregovora oko liječničkih prava, reforma specijalističkog usavršavanja te izmjena uredba o koeficijentima složenosti poslova u javnim službama. Prosvjed su podržali Hrvatska liječnička komora, Hrvatski liječnički sindikat, Koordinacija hrvatske obiteljske medicine, Hrvatska udruga bolničkih liječnika, Udruga Hitna uživo 194, Udruga pravnika u zdravstvu, Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata te studentski zborovi Medicinskih fakulteta u Zagrebu i Rijeci.

– Posljednjih nekoliko godina hrvatski je zdravstveni sustav pred raspadom. Iako od vodećih ljudi hrvatske države i zdravstva često čujemo izjave u kojima tvrde da je sve u redu, činjenica je da ni hrvatski građani ni zdravstveno osoblje nikad nisu bili ovoliko ogorčeni na kvalitetu zdravstvenih usluga i uvjete rada u zdravstvu – istaknuo je Marin Smilović, predsjednik Inicijative mladih liječnika.

Renata Čulinović-Čaić, predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata, istaknula je da skup nije uperen protiv Vlade, već je to apel da se počnu rješavati nagomilani problemi u zdravstvu. – To je apel mladosti koja želi ostati raditi u Hrvatskoj – poručila je.

Najnovije

Reci što misliš!