Vijesti / Društvo
Društvo
KOTORIBA Ranjena srna Uršula zvana Mićo u dobrim je rukama
List Međimurje/Izak Vrtarić

SPASIO RANJENU SRNU

KOTORIBA Ranjena srna Uršula zvana Mićo u dobrim je rukama

Ranjena srna prvi dan nije mogla ni ustati, no kada joj je gazda Lazarević dao kozje mlijeko, živnula je

Na gruntu Lazara Lazarevića Laze u Kotoribi uvijek je živo, ima kokoši, koza, patki pa i jedna svinja. No, ovih dana stigao je novi svat, srna koju je gazda Lazo nazvao Uršula - uz sitnu političku, EU konotaciju... 

- Ali to je samo službeno ime, mi našu Uršulu zapravo zovemo Mićo - ispričao nam je gospodin Lazarević. 

KOTORIBA Ranjena srna Uršula zvana Mićo u dobrim je rukama Fotogalerija

Zatekli smo ga s najmlađom unukom Anjom Lazarević. Dao je unuci u ruku bocu kozjeg mlijeka s dudom, a Uršula (Mićo) već je čekala. U tren oka mlijeka je nestalo, a čim je došla do kraja boce, počela je doslovno - mijaukati!

- Uršulu mi je na imanje kod Drave donio pas Kulin III. Negdje se ozlijedila, a on ju je pronašao. Donio ju je nježno, nije ju grizao. Prvo sam mislio da je gotova, već sam gledao kako je zakopati. Ali onda je progledala i donio sam ju u Kotoribu. Prvi dan nije mogla ustati, niti je htjela mlijeko. Mislim da je ozlijedila nogu. No, kada se drugi dan nekako osovila na noge vidio sam da će se oporaviti. Odmah je riješila cijelu bocu mlijeka i brsti zelenjavu na gruntu!

Javio sam i lovcima i rekli su da je sve u redu, neka ju čuvam. Na kraju, kad ojača, dat ću ju nekome tko čuva srne na primjerenoj, većoj površini. Ne bi preživjela da ju sad vratimo u prirodu - ispričao nam je gospodin Lazarević, u narodu znan i kao Krvopija. 
Desetljećima je bio tehničar u biokemijskom laboratoriju, izvadio je na hektolitre donjomeđimurske krvi, radio je i u laboratoriju u Čakovcu. No, Krvopija je samo cona - kako Međimurci kažu za nadimak - jer gospodin Lazarević u biti je nježna duša.

Podrijetlom je iz Kalne, gradića na obroncima najviše srpske planine Midžor. Stigao je u Kotoribu kao mladić, za poslom. Oženio je Vidovčicu Tereziju, dobili su kćerku Nataliju i sina Borisa i Lazar je ostao tu za sva vremena. Uzgaja povrće i voće, vinovu lozu, hrani stoku i živi s prirodom, u koju su zaljubljene i unuke Sofija, Lena i Anja.

- E i napiši da je Boris kao mali sisao kozu, zato je tako narastao! - nije propustio grohotom odapeti jednu prema sinu kojeg također zove Mićo, baš kao što i sin njega zove Mićo; svi su Mićo!

Najnovije

Reci što misliš!