NOVOSTI IZ MEĐIMURSKE ŽUPANIJE

EVO KAKO TO RADE U MEĐIMURSKOJ ŽUPANIJI Župan izvijestio što se sve radi i planira u Međimurju

Posebno raduje vijest o 26,1 milijuna kuna dodijeljenih Muzeju Međimurja Čakovec za izradu projektne dokumentacije i sanaciju dvaju krila palače Starog grada Zrinskih

Na današnjoj konferenciji za novinare, prvoj u nizu na kojima će se redovito javnost izvještavati o aktualnostima iz Međimurske županije, župan Matija Posavec iznio je pojedinosti o čitavom nizu projekata koji kreću s provedbom ili su u najavi.

NASTAVLJA SE OBNOVA STAROG GRADA

Posebno raduje vijest, započeo je župan, o 26,15 milijuna kuna dodijeljenih Muzeju Međimurja Čakovec za izradu projektne dokumentacije i sanaciju dvaju krila palače Starog grada Zrinskih, o čemu je podrobnije izvijestila ravnateljica Muzeja Maša Hrustek Sobočan.

– Ministarstvo kulture i medija odobrilo nam je taj iznos iz Fonda solidarnosti EU za provedbu mjera zaštite kulturne baštine oštećene u seriji potresa s epicentrom u Petrinji, a na tom je popisu i Međimurska županija. Iznosom će se izraditi projektna dokumentacija statičke sanacije dvaju krila palače, sjeveroistočnog i sjeverozapadnog u kojem su inače smješteni postavi arheološke, kulturno-povijesne i povijesne zbirke koji su od potresa zatvoreni za javnost. Zatim slijedi i provedba mjera zaštite palače odnosno sami građevinski radovi za koje imamo kratak rok, do kraja lipnja iduće godine pa smo već u ponedjeljak krenuli s inicijalnim sastancima, pojasnila je ravnateljica Hrustek Sobočan.

MEĐIMURJE IMA ZELENI PLAN

I Međimurska energetska agencija osigurala je 286.225 eura za projekte usmjerene na povećanje kapaciteta lokalne regionalne samouprave u šest regija središnje i istočne Europe za potrebe razvoja regionalnih lokalnih energetskih klimatskih akcijskih planova koji će biti usklađeni sa ciljevima definiranim u sklopu Europskog zelenog plana. Također, Međimurska županija aktivno sudjeluje u projektima energetske učinkovitosti i energetske neovisnosti.

>> ŽUPAN IZVIJESTIO Što se sve radi i planira u Međimurju?

– Trenutno je prijavljeno 5,5 milijuna kuna za izradu fotonaponskih elektrana i dizalica topline na školama u Štrigovi, Zebancu, Peklenici, Orehovici i Domu zdravlja. Postavljanje fotonaponskih elektrana na zgradama Centra znanja je pri završetku i uskoro će biti otvoreno. Na taj način jednom pametnom politikom želimo smanjiti troškove energenata na javnim zgradama, jednako kao što smo učinili u objedinjenoj javnoj nabavi za plin za naše javne ustanove čime smo postigli uštedu na godišnjoj razini od 17 milijuna kuna, pojasnio je župan Posavec.

OBRAZOVANJE I ZDRAVSTVO

Prije nekoliko dana potpisani su ugovori za sufinanciranje obnove Područne škole u Gornjem Hrašćanu te izgradnju autobusnog ugibališta u Selnici, a oba su projekta već pred završetkom.

Nastavlja se i energetska obnova Županijske bolnice Čakovec i još uvijek je u planiranim vremenskim rokovima, a obnavlja se i zgrada Zavoda za javno zdravstvo. Oba projekta su vrijedna oko 50 milijuna kuna. U planu je i rekonstrukcija Odjela pedijatrije, investicija vrijedna oko 4 milijuna kuna, a priprema se i projektna dokumentaciju za daljnja ulaganja u kvalitetnu zdravstvenu skrb Međimurja.

– Jučer sam na sjednici Hrvatske zajednice županija razgovarao s ministrom obrazovanja te ćemo definirati konkretne korake u početku gradnje Centra za odgoj i obrazovanje. lako je to projekt Grada Čakovca, Međimurska županija daje svu potrebnu pomoći podršku za njegovu realizaciju. Također, nakon otvorenja atletske staze u Belici, idemo u rekonstrukciju vanjskih školskih igrališta u Murskom Središću i u drugim mjestima, a čekamo rezultate natječaja za prijavu projekta unutarnje obnove sportske dvorane Graditeljske škole u Čakovcu te ishođenje građevinske dozvole za početak izgradnje školske dvorane u Domašincu. Radovi na dvorani u Svetoj Mariji napreduju, a pripremamo i projektnu dokumentaciju za prijavu na natječaje dogradnje škola u Prelogu, Maloj Subotici i Nedelišću, istaknuo je župan Posavec.

TURIZAM I PROMET

Kao osnivač poduzetničke zone Poslovni park Međimurje, Međimurska županija uputila je dopis Gradu Čakovcu s inicijativom za prenamjenu bivšeg hipodroma  koji će se revitalizirati u novu zelenu oazu tog dijela Čakovca.

– Bit će to nova turistička atrakcija na području Čakovca odnosno Međimurja, s nizom sadržaja za aktivni odmori okupljanje, kao što su biciklistički poligon, instalacije za jačanje motoričkih sposobnosti, staze za hodanje, trčanje i bicikliranje, dječje igralište, prostor za piknik, druženja i društvene igre te događanja na otvorenom (koncerti i kino u parku), vrtovi s tradicijskim/autohtonim vrstama bilja, park za kućne ljubimce, kao i popratni sadržaji (parkiralište, sanitarne pumpe, servisni prostor i ugostiteljski objekti). Vodimo računa da cijeli prostor Poslovnog parka Međimurje, od vojarne do Pribislavca, bude edukativna, gospodarska i obrazovna zona, ali da ima dovoljno prostora za zelene površine i parkove za boravak na otvorenom, naglasio je Matija Posavec.

Za turizam Međimurja dobra je vijest da će uz Dan općine Štrigove biti otvoren i dugoočekivani vidikovac ‘Goričko sviralo’ na Mađerkinom bregu, a u pogledu prometne problematike posebno veseli vijest da se u srpnju očekuje izdavanje građevinske dozvole za obilaznicu Nedelišća, odnosno cestu Čakovec-Varaždin, a u tijeku je i izgradnja pješačko-biciklističke staze u Slemenicama.

BAŠTINA ZRINSKIH I FRANKOPANA

Međimurska županija aktivno je sudjelovala u postavljaju ploča na hrvatskom jeziku u naseljima uz granicu u Mađarskoj, a aktivno se radi i na tome da se uvede učenje hrvatskog jezika u osnovnim školama u Mađarskoj. Također, u Bečkom Novom Mjestu otkriven je spomenik Zrinskima i Frankopanim, te se na temelju povijesnih činjenica i situacije radi na povezivanju Bečkog Novog Mjesta i Čakovca, dok će se s Primorsko-goranskom županijom povezati u projektu ‘Putevima Frankopana’, sve to s ciljem pripreme projekta dobivanja oznake europske kulturne baštine za naš Stari grad Zrinskih.

Naposljetku, za sutrašnju sjednicu Skupštine Međimurske županije najavljen je rebalans proračuna kojim će se novac još više usmjeriti prema građanima. Tako je za 135 udruga osigurano 2,6 milijuna kuna za programe i projekte kojima se stanovnicima Međimurja osiguravaju kvalitetni sadržaji i podrška u području socijalne i zdravstvene zaštite te brige o ranjivim skupinama, a više od 1.5 milijuna kuna namijenjeno je sportskim udrugama.

– One će, među ostalim aktivnostima, biti organizatori velikih međunarodnih i nacionalnih sportskih događaja, što će doprinijeti razvoju međimurskog sportskog turizma i jačanju titule Europske regije sporta koju Međimurje nosi u 2022. godini, naglasila je na kraju konferencije pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo, ljudska prava i sport Maja Odrčić Mikulić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije