Vijesti / Društvo
Društvo
SINIŠA KAMENAR ‘BOLUJE’ OD LJUBAVI PREMA PTICAMA Molimo da naša Tina ne opsuje župnika
List Međimurje

MAČKOVEC

SINIŠA KAMENAR ‘BOLUJE’ OD LJUBAVI PREMA PTICAMA Molimo da naša Tina ne opsuje župnika

Ljubimica Kamenarovih odaziva se na ime Tina, a dosad je naučila 50-ak riječi... Među njima i pokoju sočnu psovku...

Više od 30 godina autolakirer Siniša Kamenar (44) iz Mačkovca, kako sam kaže, boluje od ljubavi prema pticama, a sve je započelo s akvarijskim puževima. Siniša je kao petnaestogodišnjak od džeparca kupio akvarij i u njega smjestio puževe, a nakon toga poželio nešto živahnije ljubimce pa kupio par papiga tigrica. Nakon toga broj ptica samo se povećavao pa Siniša danas ima više od stotinu pernatih ljubimaca, a s brojem ptica raste i razina Sinišine sreće.

Siniša Kamenar Fotogalerija

- Ptica je 30-ak vrsta, prevladavaju paunovi, prepelice, golubovi i papige. Pojedine primjerke sam kupio u inozemstvu, a u brizi oko životinja pomažu mi sin Teo i supruga Andreja, otkriva nam Siniša te pokazuje krletke koje zauzimaju dobar dio njihova dvorišta.

- Ptice možeš uzgajati samo ako ih voliš, a one su meni sve, opuštaju me i pokraj njih zaboravim na vrijeme. Čak su mi i zamijenile budilicu, s prvim zrakama sunca probude me pjevom, kaže Siniša Kamenar.

Među brojnim vrstama Siniša ima i one najdraže, a to su kineske i kalifornijske prepelice te papige.

- Odraslu jedinku kineske prepelice po veličini možemo usporediti s piletom domaće kokoši, a osim što su malene, ističu se i po tome što nose jaja prošarana zelenim i plavim mrljama. Za razliku od njih kalifornijske prepelice su nešto veće, a uzgajaju se radi ljepote perja. Mužjaci se ističu i pernatim ukrasom na glavi a jedan primjerak košta 750 kuna, ističe Kamenar.

BRBLJAVCI

Papige su pak priča za sebe, njima je osiguran smještaj u dnevnom boravku i ovisno o raspoloženju, pričaju s ukućanima:

- U dnevnom boravku živi par edel papagaja te jedna afrička siva papiga. Edel papagaji ističu se bojama, mužjak je zelenog, a ženka crvenog perja, dok je afrička siva papiga (poznata i kao žako) čuvena po svojoj inteligenciji. Odaziva se na ime Tina, a dosad je naučila 50-ak riječi te zna brojati do pet. Naučila je i sočne psovke pa kada - o Božiću - župnik dođe blagosloviti kuću, svi se molimo da papiga ne opsuje, uz smijeh nam priznaje Kamenar.

* Preuzeto iz lista Međimurje, broj 3.496

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video