Udruga Zora u OŠ Orehovica obilježila Svjetski dan Roma

Udruga Zora u OŠ Orehovica obilježila Svjetski dan Roma

U sklopu projekta “Obilježi moj dan” Udruga Zora zajedno s Osnovnom školom Orehovica 8. travnja obilježila je Svjetski dan Roma koji se obilježava od 1971. godine kada je održan prvi svjetski kongres Roma.

Upravo s ciljem upoznavanja svoje i tuđe kulture, Zorine volonterke Clemence Bell i Janja Varga, zajedno s EVS koordinatoricom Filipom Blažon održale su predavanje/radionicu za učenike Osnovne škole Orehovica koja svake godine obilježava ovaj dan. Po dolasku, ravnatelj škole poželio im je dobrodošlicu, a upoznale su se i sa životom u romskom naselju.

U podne su prisustvovale predstavi koju su organizirali učenici koji su pjevali i svirali ispred publike i svojih obitelji  na hrvatskom i romskom jeziku. Nakon što su se učenici vratili na nastavu, Clemence, Janja i Filipa održale su radionice za 27 učenika četvrtih razreda.  Djeca su bila iznenađena kada su čula da su puževi poznato francusko jelo.

Kasnije su se igrali memory karticama predstavljajući poznate dijelove hrvatske, romske i francuske kulture, sa ciljem uviđanja različitosti i sličnosti. Na primjer, kravata je simbol Hrvatske, ali se nosi u svim kulturama. Pokazano je još licitarsko srce, drvo hrast i fašnička maska (Hrvatska), kruh baget, pijetao, dvorac i Marianne koja simbolizira francuski narod (Francuska) te romsko kolo, violina, cimbalo i ručno izrađeno drveno korito (Romi).

Prezentirane su i sve tri zastave, a zaključeno je kako se glazbeni instrumenti, pijetao i kravata pojavljuju u sve tri kulture. Poslije radionice, memory kartice ostavljene su učenicima tako da se mogu igrati. 

Kao dio projekta “Obilježi moj dan” koji je financiran od Europske komisije, Svjetski dan Roma bio je posljednji od značajnih dana koje je Clemence Bell trebala obilježiti u lokalnoj zajednici. Do svog povratka u Francusku 30. lipnja, a koristeći se novo naučenim znanjima i vještinama, osmisliti će svoje aktivnosti koje će uskoro i predstaviti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije