Tko je odgovoran za čišćenje biciklističkih staza kod rotora?

Tko je odgovoran za čišćenje biciklističkih staza kod rotora?

Putem rubrike Pitanja i odgovori stiglo nam je pitanje čitatelja vezano uz čišćenje snijega na biciklističkoj stazi kod rotora u Nedelišću. Pitanje smo kada je još bilo snijega vani, proslijedili u Općinu Nedelišće odakle nam je odgovor poslala Sanja Zorković, mag.ing.geoing., pročelnica Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i gospodarstvo.

Pitanje:

Tko je odgovoran za čišćenje snijega na biciklističkoj stazi kod rotora u Nedelišću? Govorim o desnoj biciklističkoj stazi iz smjera Čakovca. Od samog početka ta staza se ne čisti, već snijeg ostaje  neočišćen tako dugo dok se ne otopi pa biciklisti moraju biciklima ulaziti u rotor što je izrazito opasno po njih.

Sam sam bio svjedok kad je kamion skoro udario u biciklistu koji se vozio u rotoru. Zanima me tko će odgovarati ako se nekome nešto dogodi? Znam da je taj dio državna cesta ( GP Trnovec – GP Mursko Središće ) i da je za taj dio odgovoran “PZC”, ali tko mora očistiti biciklističku stazu. 

Isto tako iz smjera rotora prema Čakovcu jedan dio  biciklističke staze ostaje neočišćen (cca 20 m) pa biciklisti koji se voze prema Čakovcu opet moraju skrenuti na cestu, pa vozači moraju jako paziti kad će mu koji biciklist skrenuti pred automobil. Jer budimo iskreni rijetko koji biciklist pogleda ili uspori  prije nego skrene na cestu, pa mi vozači moramo paziti na njih. 

Odgovor:

Rotor kod Nedelišća izvan je granica naselja Nedelišća, a nalazi se većim dijelom na području katastarske općine Strahoninec, JLS Strahoninec i manjim dijelom Grada Čakovca. Prema Zakonu o cestama, pravna osoba koja upravlja javnom cestom dužna je održavati sve prometne površine koje su izvan granica naselja, pa tako i biciklističke staze.

U svrhu sigurnog prometovanja biciklista za naredno zimsko razdoblje oko čišćenja pojedinačnih dijelova biciklističkih staza od napadalog snijega kod spomenutog rotora, sporazumjet će se općine Nedelišće i Strahoninec te Grad Čakovec.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije