Jaslice rade prema iskazanim potrebama većine roditelja

Jaslice rade prema iskazanim potrebama većine roditelja

Pismo samohrane majke i komentari čitatelja potaknuli su nas da istražimo na koji način i kako rade jaslice. Vezano na probleme spomenute majke kako jaslice rade do 16.30 sati, došli smo do zaključka da je uistinu tome tako. Međutim, u Gradu Čakovcu saznajemo kako se prilikom upisa uvijek pita roditelje kakav je njihov interes.

Tako će i biti u svibnju kada će se ponovno napraviti anketa prema kojoj će se prilagoditi radno vrijeme skupina. Zasada je većini roditelja dovoljno da jaslice rade do 16.30 sati, a dali će se to promijeniti vidjet će se nakon upisa. Svakako da jaslice iziskuju drugačije uvjete za rad, pa se treba i tome zakonski prilagoditi. 

Tete u jaslicama napominju kako nije problem pričekati roditelje nekoliko minuta jer zasigurno neće dijete ostaviti, a u jaslicama u Čakovcu ima dovoljno mjesta za sve mališane, pa nema potrebe da se voze u druge sredine. U Čakovcu ima jedan smjenski vrtić koji radi do 22.30 sati, no on je namijenjen za roditelje koji rade u dvije smjene i to za predškolsku djecu.

Nema sufinanciranja za odlazak u druga mjesta

Grad Čakovec, kao i ostale lokalne samouprave po zakonu moraju sufinancirati boravak djece u vrtićima ili jaslicama samo na svom području, a boravak djece u drugim sredinama nisu dužni sufinancirati. Izvan tog okvira sufinanciraju samo onaj dio gdje na svom području ne mogu pružiti adekvatnu dječju skrb, posebice se to odnosi na djecu s posebnim potrebama.

Općina Donja Dubrava zadnji je primjer gdje su u tamošnjem vrtiću otvorene jaslice. Ravnateljica vrtića Dubravka Horvat naglašava da interesa ima, ali nema sluha oko sufinanciranja lokalnih samouprava.

– Naše jaslice jedine su najistočnijem dijelu Međimurja. Roditelji svakodnevno zovu kako bi upisali dijete u jaslice. Međutim, puna cijena od 1.900 kuna im je preskupa, a interesa od većine općinskih čelnika nažalost nema. Treba naglasiti da bi se jaslice sufinancirale samo do treće godine djetetova života, nakon čega se dijete može vratiti i polaziti vrtić u svojem mjestu. Pozivam roditelje da upute zamolbe na općinska vijeća, a na njima je da odluče i pokažu “dobru volju” – rekla nam je Horvat.

Radi jeftinijih jaslica promijenili adresu

Vremena su teška i nema se za izdvojiti puni iznos što je gotovo cijela radnička plaća. No, ima i onih snalažljivih. Od jedne majke saznali smo kako je bila primorana promijeniti adresu stanovanja jer nije imala kamo s djetetom.

– Prijavili smo se na adresu moje tete gdje smo bili kao “stanari” do treće godine našeg djeteta. To nam je u tom trenutku bila najjeftinija i najbolja solucija. Klinac nam je sada star pet godina i vratili smo podtake na staru adresu, a dijete upisali u vrtić u našem mjestu. Morali smo se snaći na ovakav način – otkrila nam je majka.

Ovaj primjer, kao i primjer samohrane majke trebao bi potaknuti čelnike lokalnih samouprava, posebice Grada Čakovca gdje ima najveći broj jaslica, da poduzmu potrebne korake u rješavanju spomenutih problema. Ako ne mogu roditeljima koji nemaju kamo s djecom omogućiti cjelodnevni boravak u jaslicama, onda neka barem pokažu dobru volju i sufinanciraju tamo gdje im to može biti omogućeno.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije