Sustav odvodnje otpadnih voda nema utjecaj na podzemne vode!

Sustav odvodnje otpadnih voda nema utjecaj na podzemne vode!

Sve upite i nejasnoće nadalje možete slati putem rubrike eMedjimurje.hr portala Pitanja i odgovori. Tako je u našu redakciju stigao upit stanovnika Čakovca u predjelu Prešernova i okolne ulice vezano uz visoku razinu podzemnih voda, pa smo  pitanje proslijedili Međimurskim vodama odakle je odgovor stigao od Nevenka Tkalčeca, dipl.ing., voditelja Odjela odvodnje te tvrtke.

Pitanje:

Mi stanovnici Čakovca u predjelu Prešernova i okolne ulice imamo problema sa izvanredno visokom podzemnom vodom. Znamo da su okolnosti nepovoljne, ali smo primijetili da ispust glavnog kolektora prema nizvodnom otvorenom dijelu kanala gotovo ne dobiva ništa s uzvodne strane, tj. ispod pruge.

Istovremeno na nogostupima koji idu uz podvožnjak voda vrije kroz pukotine na asfaltu. Odvodni sustav crpki za evakuaciju vode iz podvožnjaka odlično radi i to je izgleda jedini priljev vode u najuzvodniji dio otvorenog odvodnog kanala. Budući da mnogi koji imaju nesavršene podrume imaju ih poplavljene ili ih non-stop ispumpavaju, smatramo da nešto nije u redu.

Predlažemo da dođete na teren i izvidite stanje te odmah poduzmete odgovarajuće radnje, a nama zainteresiranima objasnite što će se poduzeti i kada kako se to više ne bi ponavljalo. Napominjemo da su učestalost visokih podzemnih vode porasla nakon izgradnje građevina koje kao preusmjeravaju kanalizaciju prema uređaju za pročišćavanje.

Odgovor:

Sustavom javne odvodnje Grada Čakovca upravljaju Međimurske vode d.o.o. koje održavaju sustav na način da redovno vrše čišćenje i otklanjanje eventualnih nedostataka kako na cjevovodima tako i na ostalim hidrotehničkim objektima (revizijskim oknima, kišnim preljevima, precrpnim stanicama, ispustima i sl.).

Dodatnom kontrolom stanja na dan 02.04.2013. kolektora 1 kao i na njegovog kišnom rasterećenju (građevina iza pruge) ustanovljeno je redovno stanje funkcionalnosti sustava. Također normalno funkcionira i cjelokupan sustav aglomeracije Čakovec.

Javni sustav odvodnje otpadnih voda Grada Čakovca nema utjecaj na razinu podzemnih voda koje momentalno poplavljuju podrume, suterene i slično na cijelom području Grada i okolice. Na razinu podzemnih voda utječe topljenje snijega, obilne kiše, utjecaj rijeka, potoka i kanala. Za dodatne informacije možete nam se direktno obratiti.


Oštra reakcija nakon objavljenog odgovora

Nakon što smo objavili odgovor, u redakciju nam je stigla oštra rekacija tamošnjih nezadoovoljnih mještana koje zastupa Marijan Bogdan. Njihovu reakciju prenosimo u nastavku.

“Odgovor Međimurskih voda koji ste objavili u rubriki “Pitanja i odgovori” na vijest da su zaredale visoke podzemne vode u Čakovcu pogotovo ovih dana je upućenom čovjeku nepojmljiv. Očito se radi o odgovoru koji je ili sastavila neupućena osoba ili je politički motivirana s namjerom da DRŽI VODU DOK NE PROĐU LOKALNI IZBORI.

Evo argumenata:

– Do danas nema tragova bilo kakvog čišćenja navodnih kontrola, barem bi posjekli 3 godine staro kupnje koje je preraslo šaht, da bi se mogli spustiti u njega, ali zato ima tragova od prije niti tjedan dana kada je voda kanalska koja je još mogla protjecati tekla većom količinom i i visinom.

Tragovi su vidljivi kao smeće koje je voda ostavila na obalama starog dijela otvorenog kanala koji zaobilazi sajmište i dalje teče do utoka u Trnavu. Ti su tragovi na gotovo 1 m većoj visini od trenutno gotovo neznatne količine vode u njemu nakon zaštopavanja negdje u šahtu.

– Ta neobaviještena i nesvjesna osoba (onoga što piše) napisala je notornu glupost, koju citiram: “Javni sustav odvodnje otpadnih voda Grada Čakovca nema utjecaj na razinu podzemnih voda koje momentalno poplavljuju podrume, suterene i slično na cijelom području Grada i okolice.”

Glupost je u neobaviještenosti te osobe o uvjetima vremena u kojima se gradio taj kanalizacijski kolektor prije više od 50 godina, kada nisu postojale plastične cijevi, koje su mnogo nepropusnije od na licu betoniranih profila kojima se zacjevljivao nekadašnji Črni potok, kako smo ga zvali.

Ta betonska kanalizacija od MTČ-a, ispred Ljekarne, ispred Međimurske banke, kroz sadašnji park R. Kropeka, pa ispod zelenog pojasa u ul Dr. Ante Starčevića, gdje skreće ispod ulice Kalmana Mesarića i produžava ispod zgrada i vrtova između vrtova ulica Pergošićeve i Prešernove i ispred južnih fasada bloka novih zgrada ulica Cesrićeve i 17. rujna 1991. nastavlja prema istoku paralelno sa Prešernovom ulicom, ali ispod zgrade Medikola, ispod dvorišta i zgrada sjeverne strane Prešernove ulice, te  presjeca Špinčićevu ulicu i ispod 1 zgrade i vrtova ide prema otvorenom dijelu kanala koji je svima i danas vidljiv.

Glupost je u tome što ta betonska kanalizacija nije nepropusna kao što nisu ni svi priključci na taj glavni kolektor (sabirni kanal). Tamo gdje su se upotrebljavale tzv. gotove betonske cijevi (u većini priključnih ulica) tehnička izvedba je bila moguća samo tako da se dvije cijevi koje se dodiruju, na spoju odozgo i malo sa strane pomažu betonom, a dno i donji bočni dijelovi su ostali i bez tog “premazivanja za oči”, te su ostali propusni.

Propusni u oba smjera: kako za podzemnu vodu da utječe u kanalizacijske cijevi, tako i da ispušta zagađenu vodu u podzemnu, za vrijeme kada je nivo podzemne vode niži. A mi stanovnici na površini grada normalno je da to ne vidimo (osim kada se kopa neka veća temeljna jama), a u podzemlju kojeg nismo vidjeti podzemna voda polako teče pa nosi i našu otpadnu vodu ili kao sada našom kanalizacijom teku tisuće kubika podzemne vode.

Kada netko kupi i useli stan na nekom katu kao u novom kvartu POS-ovih zgrada – kod Triangla uživa tako dugo dok mu u dijelu podruma, koji je kupio sa stanom, ne poplavi voda pa onda kupuje pumpicu i ispumpava. Praktički samo održava neki niski vodostaj, jer podzemna voda mu stalno navire, jer on i nema kuda pustiti tu ispumpanu vodu nego u tu istu kanalizaciju koja mu ju vraća kroz šljunčano tlo ponovo u podrum.

– Pisac odgovora bi korektno napisao i slijedeći stavak, citiram: “Na razinu podzemnih voda utječe topljenje snijega, obilne kiše, utjecaj rijeka, potoka i kanala.”  da je stavio i veznik “i” tako da bi glasila: “Na razinu podzemnih voda utječe i topljenje snijega, obilne kiše, utjecaj rijeka, potoka i kanala.”

U ime stanara Marijan Bogdan poziva Gradsku upravu da:

a) zatraži od neutralnog geodeta snimak stanja površine vode od otvorenog dijela kolektora istočno od pruge ČK-MS, preko svih šahtova u zatvorenom dijelu kolektora barem do hotela Park, jer sam siguran da i nivo vode u jezeru oko Starog grada je pod usporom zbog zagušenja protoka kod pruge. Pa i jezera u parkiralištu ispod POS zgrade kod ulice 17. rujna 1991 ne bi bilo.

b) da formira – aktivira štab za obranu od poplave, ali bez predstavnika  Međimurskih i Hrvatskih voda i uz pomoć Vatrogasaca i drugih djelatnih ekipa očisti rešetke i preljeve u toj kanalizaciji i tako spusti nivo podzemnih voda.

Također bi trebalo aktivirati komisiju za procjenu šteta i sa svim stanjem bez uvijanja upoznati građanstvo, jer grad je njihov i kanalizacija je njihova odnosno naša, a privremena ekipa Međimurskih voda s našim povjerenjem ju je dobila na održavanje i za to ubire masne novce.”

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije