Ulaskom u EU nema više carine za kupnju vozila u drugoj zemlji

Ulaskom u EU nema više carine za kupnju vozila u drugoj zemlji

U našu redakciju javio se čitatelj koji je putem naše rubrike Pitanja i odgovori postavio pitanje vezano uz troškove prilikom kupnje vozila u drugoj državi nakon ulaska Hrvatske u EU. Odgovor smo potražili u Uredu glasnogovornika Ministarstva vanjskih i europskih poslova, a odgovor nam je poslala glasnogovrnica Danijela Barišić.

Pitanje:

Zanima me da li ćemo nakon ulaska Hrvatske u EU za kupnju rabljenog auta vani morati plus nešto platiti u RH – neke trošarine ili nešto slično i dali bude ograničenja starosti auta?


Odgovor:

Pristupom Republike Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije, Republika Hrvatska istovremeno postaje i dio Carinske unije, dakle područja na kojemu se roba slobodno kreće između država članica. Navedeno znači da građani EU-a mogu slobodno kupiti automobil u bilo kojoj državi članici EU-a i potom ga prevesti do svoje zemlje bez plaćanja carine i/ili drugih pristojbi s jednakim učinkom.

Slijedom navedenog, građani Republike Hrvatske će također po ulasku RH u EU moći kupiti automobil u npr. Njemačkoj i prevesti ga u RH bez plaćanja carine ili neke druge vrste davanja, a potom ga i registrirati u Hrvatskoj.

Međutim, biti ćete u obvezi platiti PDV, a pravilo u EU je da se PDV plaća samo jednom. No, u konačnici hoćete li platiti PDV ovisi o tome jeste li automobil kupili od privatne osobe ili ovlaštenog prodavača, te je li kupljen novi ili rabljeni automobil. Ukoliko kupujete novi automobil, PDV ćete platiti u članici EU-a u kojoj ga registrirate.

Ukoliko kupujete rabljeno vozilo od privatne osobe, nećete platiti PDV. Ukoliko rabljeni automobil kupujete od autoriziranog prodavača, PDV se plaća u toj državi u kojoj je isti kupljen, ali ne i u državi u kojoj se automobil registrira. Oporezivanje automobila u nacionalnom je djelokrugu država članica o kojemu one pojedinačno samostalno odlučuju.

Međutim, nacionalne porezne odredbe država članica moraju biti u skladu s temeljnim načelima EU (slobodno kretanje roba, ljudi, usluga i kapitala) što posebice znači da ne smiju stvarati prekogranične formalnosti i prepreke u trgovini između država članica EU uz najvažniju obvezu poštivanja načela nediskriminacije.

Pristupanjem Republike Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije, Republika Hrvatska će istovremeno postati i dio Carinske unije koja čini srž unutarnjeg tržišta Europske unije u kojemu se sva roba slobodno kreće bez primjene carine ili pristojbi s jednakim učinkom.

Time Republika Hrvatska od dana pristupanja neće više biti u mogućnosti primjenjivati posebne poreze (trošarine) na automobile iz Europske unije na način na koji se to trenutno propisuje prilikom uvoza.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije