Vijesti / Društvo
Društvo
Drastično poskupjela dojenačka hrana koja ide na recept: 'Žena iz ljekarne nazvala me i skoro se rasplakala'
Ivo Čagalj/Pixsell (ilustracija)

hrana na recept

Drastično poskupjela dojenačka hrana koja ide na recept: 'Žena iz ljekarne nazvala me i skoro se rasplakala'

HZZO je krivnju svalio na proizvođače.

Majka petomjesečnog dječaka iz Ivanić Grada nedavno se šokirala kad je u ljekarni za posebnu dojenačku hranu, koju koriste djeca s alergijama i koja se dobiva na recept, drastično i bez najave poskupjela.

- Još u prosincu sam devet kutija ishrane Athera nadoplaćivala oko 360 kuna, a sada me dočekao hladan tuš kad sam morala platiti 726,30 kuna. Ljudi, što je ovo? Prema računu koji sam dobila, mogu razaznati da se subvencija HZZO-a za hranu, koju trebaju bolesna djeca, prepolovila - govori za RTL ogorčeno majka Marina Ivić (35) iz Ivanić Grada. Njoj je spomenutih devet kutija dovoljno za oko 25 dana ishrane njenog  dječaka.

Njen dječak je sa svega dva mjeseca završio na Hitnoj s temperaturom. 

- Ležao je dva tjedna u bolnici, imao je loše nalaze, krvarenje, pao mu je jako hemoglobin te je bio na granici da mora primiti transfuziju krvi. A onda su otkrili da je alergičan na protein mlijeka. Automatski sam iz ishrane izbacila mlijeko jer sam ga dojila, ali uz dojenje, trebao je i dohranu i to upravo dojenačku formulu Altheru koju uvijek moramo unaprijed naručiti u ljekarni i potom je uz recept kupujemo - govori ova mama.

Kaže, nedavno ju je nazvala već dobro poznata gospođa iz ljekarne i gotovo se rasplakala dok je govorila da je ta dojenačka formula drastično poskupjela. Nju inače rijetka djeca trebaju pa ljekarne uvijek naručuju za poznatog kupca unaprijed.

Marina nam je predočila račun iz ljekarne na kojem se vidi da je kutija hrane Althera od 400 grama 177,45 kuna. Devet kutija, koliko je ona uzela, sveukupno je 726,30 kuna, a da na teret HZZO-a ide sveukupno 502,20 kuna ili 55,80 kuna po kutiji.

- OK, ja financijski mogu podnijet ovaj udar, ali što je s obiteljima koje ne mogu? - pita se.

RTL je pitao HZZO što se događa, zašto je dojenačka hrana za bolesnu djecu bez najave i preko noći drastično poskupljela te je li se smanjila subvencija HZZO-a na hranu koja ide na recept i zašto. Krivnju su svalili na proizvođače.

- HZZO najmanje jednom godišnje provodi terapijsko usklađivanje cijene lijekova koji se propisuju na recept, a onda se utvrđuje i cijena koju će za pojedinu grupu namirnica plaćati HZZO. Althera prašak razvrstan  je u 1. grupu pripravaka koji se primjenjuju kod alergija na proteine kravljeg mlijeka, zajedno s još četiri namirnice, a koje su međusobno uspoređivane temeljem kalorija. Tijekom usklađivanja cijena, nositelj odobrenja za namirnicu Althera prašak, nije spustio cijenu te razlika između cijene za originalno pakiranje namirnice (136,50 kn) i iznosa cijene koja je utvrđena kao iznos koji će plaćati HZZO (55,80 kn) predstavlja doplatu u iznosu od 80,70 kn za svako pakiranje - odgovorili su iz HZZO-a.

- Nakon provedenog postupka, za tri namirnice iz iste skupine utvrđen je manji iznos doplate te djeca mogu dobiti neku od zamjenskih namirnica.

Odnosno, da roditelji mogu odabrati i alternativu, odnosno zamjensku namirnicu koja je jeftinija, odnosno za koju trebaju dati manje nadoplate.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video