KRDA HARAJU GLOBETKOM

NOVI ‘STANOVNICI’ ČAKOVCA Kuda idu divlje svinje?

Ako se pitate kamo su se to uputile divlje svinje, odgovor bi mogao biti – u Čakovec. Dok šećete uz šumu u Globetki, nemojte se iznenaditi naiđete li na njihove tragove, jer - ističu naši sugovornici - krda su tu i haraju

U to se uvjerio i poljoprivrednik Antun Vidović kojem su divlje svinje uništile kukuruzište, samo nekoliko stotina metara udaljeno od čakovečkih bazena. 

– Svinje u Globetki primjećujemo unazad tri godine, ali nikad ih nije bilo ovoliko. Pretpostavljam da više ne migriraju preko Mure zbog ograda na granici, pa su koridore skrenule prema naseljima, ističe Antun te dodaje:

– Ove godine nema ni žireva u šumama, pa krda moraju u potragu za hranom, na polja. I dok smo nekad imali štete na petini polja, sada su mi uništile cijelo polje.

Ovogodišnju štetu na svom polju Antun tako procjenjuje na pet tisuća kuna, a isplativost buduće sadnje bilo koje kulture smatra upitnom.

A da nisu samo svinje u gradu, svjedoči nam i umirovljeni policajac Franjo Rihtarec. Na rubu šume Franjo ima voćnjak te kokošinjac, ali i česte nepozvane goste.

– Lisice i kune odnijele su mi više od četrdeset komada peradi, i to samo tijekom proteklog ljeta. A tragovi svinja su posvuda. Znam da se lovci trude, ali mislim da tu pomoći nema, kaže Franjo.

Nema straha?

Za više informacija o divljim svinjama u Čakovcu upitali smo i Mladena Lackovića, tajnika Lovačkog saveza Međimurske županije. Lacković ističe da – po njegovom mišljenju – građani nisu u opasnosti od susreta s ovom životinjom, jer divlja svinja u načelu izbjegava ljude, dok vlasnici parcela imaju pravo naknade šteta, za što moraju obavijestiti lovoovlaštenika. 

– Razlog zbog čega se divlja svinja našla na vratima Čakovca leži isključivo u činjenici da čovjek svojim djelovanjem mijenja stanište životinjama, istaknuo je Lacković, te dodao da je u Međimurskoj županiji zadnjih desetak godina utvrđen pad populacije sitne dlakave i pernate divljači, dok se bilježi porast broja krupne divljači, jelena, srna te divljih svinja.

– Divlja svinja vrlo je mobilna i prilagodljiva vrsta. Kao takvoj nije joj problem prijeći desetak kilometara u jednoj noći radi hrane, zaključuje Lacković. 

* Preuzeto iz Lista Međimurje, broj 3467

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije