PROVJERILI SMO

IMAJU LI ČAKOVEČKE ‘NADOGRADNJE’ DOZVOLE? Kreacije po (samo)volji vlasnika

Nezadovoljni stanari Ulice hrvatskih branitelja u Čakovcu (kod Galerije Sjever) javili su se Listu Međimurje negodujući zbog nadograđene i zatvorene terase - koja više nije terasa već prošireni prostor kafića Glob garden - u tom objektu

Stanari dodaju da kafić ima još jednu terasu koja je najprije imala samo (dozvoljenu) zaštitu od sunca, no uskoro je dobila i krov. Hoće li taj prostor uskoro biti zatvoren?, pitaju se.

Primjećuju da je vlasnik na ovaj način već udvostručio poslovni prostor. Na drugom kraju iste zgrade zbivaju se slične intervencije… 

Prema dostupnim izvodima iz zemljišne knjige vidljivo je da prostoru navedenog ugostiteljskog objekta pripada prostor okućnice s terasom u razini terena na kojem su podignute spomenute konstrukcije, pa se samo od sebe nameće pitanje dozvola. 

– Što znači pojam okućnice s terasom u razini terena? Ima li zatvorena terasa građevinsku dozvolu ili glavni projekt prema propisima te uporabnu dozvolu? Je li izdan neki od navedenih dokumenata za natkrivanje druge terase, zanima stanare. 

Zanimljiv odgovor

Pitanja smo proslijedili resornom odjelu u Grad Čakovec i dobili – zanimljiv odgovor:

– Prema zakonu, vlasništvo posebnog dijela nekretnine (stana ili poslovnog prostora) može se protezati na sporedne dijelove (pripadke) kao što su, između ostalog, terase i kućni vrtovi (dvorište, okućnica). Terasa u razini terena je ravna, površinski obrađena, nenatkrivena površina uz zgradu koja nije odignuta od okolnog terena.

Građevinska dozvola je izdana za gradnju stambeno-poslovne zgrade na k.č. br. 507/4, k.o. Čakovec, a naknadni zahtjevi za rekonstrukciju (dogradnju natkrivenih ili zatvorenih terasa) nisu podneseni, odnosno zaprimljeni u gradskoj upravi. Zgrada koja je ucrtana na katastru je izgrađena sukladno građevinskoj dozvoli. Napominjemo da je kontrola stvarnog stanja u prostoru u nadležnosti građevinske inspekcije. Gradske službe će inspekciju upoznati s navedenim u dopisu stanara, piše u odgovoru. 

I nije ovo jedini posao te vrste za građevinsku inspekciju  u našem gradu. Pratit ćemo razvoj situacije i reagiranje nadležnih.

P.S. Vlasništvo prostora u kojem je sporni kafić (Glob Garden) kao i ‘uprava’ lokala u rukama su – policajaca, dakle ljudi čija je profesija sinonim za čuvanje reda i zakona.

U zgradi preko put nalazi se kafić Tørst. Vlasnik se također ‘borio’ sa stanarima: ne zamjeraju mu terase, ali su mu prigovorili zbog zvučnika pod njihovim prozorima, pa su o tome raspravljali i na skupu stanara. Vlasnik je susjedima dao popuste na pića u svom lokalu i od tada, navodno, vlada mir. (op. ur.)

* Preuzeto iz Lista Međimurje, broj 3466

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije