Uskrsni susret biskupa Mrzljaka s predstavnicima medija

Uskrsni susret biskupa Mrzljaka s predstavnicima medija

Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak u prigodi nadolazeće svetkovine Uskrsa održao je već tradicionalan susret s predstavnicima javnih medija u četvrtak 21. ožujka u dvorani Biskupskog ordinarijata u Varaždinu. Na susretu je predstavljena uskrsna poruka biskupa Mrzljaka te je bilo riječi o nekoliko aktualnih tema iz života Crkve.

Okupljene predstavnike tiskanih i elektronskih medija na početku susreta pozdravila je Jasminka Bakoš-Kocijan, stručna suradnica Varaždinske biskupije za medije, a nazočila je i Anita Posarić, voditeljica biskupijskog Ureda za pastoral u medijima, koji je i ove godine pripremio biskupovu uskrsnu poruku u multimedijalnom izdanju.

Nakon što je prikazan video-snimak uskrsne poruke, okupljenima se obratio biskup Mrzljak. Zahvalio je predstavnicima medija na dolasku na susret te na praćenju crkvenih događaja kazavši kako neki događaji, poput izbora novog pape, privlače pozornost cijelog svijeta.

Osvrčući se na izbor i ustoličenje novog pape Franje, rekao je da je novi papa već samim odabirom svoga imena naznačio da će biti nešto drugačiji od svojih prethodnika. Naglasio je da je pritom zanimljivo kako svaki papa u svoju papinsku službu unosi nešto svojega.

– Prijašnji papa Benedikt potaknuo je da pomno promišljamo o sadržaju naše vjere te je proglasio Godinu vjere u kojoj se upravo nalazimo. Papa Franjo već nas je počeo poticati da se preispitamo na koji se način ta vjera živi i kako se ostvaruje u svakidašnjem životu. Prepoznajemo li mi sami sebe kao kršćane u ovom svijetu i jesmo li dovoljno zauzeti da bi Božja riječ zaživjela među nama?, upitao se biskup.

Primijetio je kako mnoge smjernice Drugog vatikanskog sabora još nisu dovoljno zaživjele u životu Crkve te se stoga željelo na tragu tog Sabora oživjeti i mjesnu Crkvu kako bi se posvjestilo da je ona Božji narod i kako svaki član Crkve ima neku svoju zadaću unutar nje. – Stoga smo u ovoj Godini vjere pozornost stavili na susrete s laicima suradnicima u župama kako bismo zajedno promišljali što sve možemo učiniti, rekao je biskup. 

U nastavku se okupljenima obratio preč. mr. Josip Koprek, predstojnik Obiteljskog centra i povjerenik za katoličke laičke udruge, koji se osvrnuo na korizmene susrete s vjernicima laicima koje je Varaždinska biskupija priredila proteklih tjedana. Pojasnio je kako je mjesna Crkva kroz pet susreta u korizmenom vremenu, pozivajući župne pastoralne i ekonomske vijećnike te članove različitih crkvenih pokreta, udruga i zajednica, željela potaknuti svijest da svi oni mogu dati svoj velik i značajan doprinos životnosti Crkve.

– Zaključili smo kako velik dio naših vjernika laika ima veliku želju i volju, a to se vidjelo i prošle godine tijekom vizitacija naših župa, da se rado, s velikom spremnošću i sa svim sposobnostima koje imaju uključuju u život svoje župe.

Htjeli smo ih ovim susretima u toj njihovoj spremnosti i volji učvrstiti i podržati te ih potaknuti na još veći angažman. Želimo u dogledno vrijeme to njihovo sudjelovanje i suodgovornost u životu župa podići na još višu razinu pa ćemo izraditi statute i pravilnike župnih pastoralnih vijeća kako bismo dali novi impuls njihovom djelovanju, osobito u onim župama gdje ta vijeća ne funkcioniraju na najbolji način.

Želja nam je da se na temelju toga zauzeti vjernici još više i kvalitetnije uključe u život svojih župa. Konstatirali smo da postoji mnogo toga dobroga i kvalitetnoga u svakodnevnom životu naših župa i htjeli bismo tim jednim iskorakom u formalno-pravnom smislu, uz ekonomska vijeća, utemeljiti i pastoralna vijeća koja bi trebala biti pokretač svega onog dobrog, lijepog i plemenitog što bi se u jednoj župi trebalo događati.

Njihovoj djelotvornoj spremnosti da se uključe u život svojih župa time ćemo dati jedan formalno-pravni okvir, rekao je preč. Koprek dodavši da su vijećnici u svojim osobnim svjedočanstvima to podržali jer oni svojim djelovanjem i angažmanom prožimaju život Crkve.

– Upravo je to nova evangelizacija u svijetu koji je tako sekulariziran i u koji su svi vjernici pozvani unositi vrednote evanđelja, ne samo u život svojih župa, nego na osobnom, obiteljskom i društvenom planu. Htjeli smo stoga korizmenim susretima dati jedan dodatni poticaj i posvijestiti našim laicima njihovu važnost i ulogu koju imaju u svojim župama i čitavoj Crkvi.

Naši laici također su članovi različitih crkvenih pokreta i zajednica čime također potvrđuju svoju volju i želju da se aktivno uključe, te da sve svoje sposobnosti, karizme i nadarenosti stave u službu i svoje župne, ali i društvene zajednice, zaključio je preč. Koprek. Na kraju je potaknuo medije da više prostora u predstojećim blagdanskim danima daju svjedočanstvima žive uskrsne vjere iz koje proizlaze angažman i mnoge plemenite aktivnosti zauzetih vjernika laika, a ne isključivo prikazivanju uskrsnih običaja i folklora.

Biskup Mrzljak potom je istaknuo kako se ovih dana u Gradu Varaždinu odlučuje i o lokaciji za izgradnju doma Caritasa Varaždinske biskupije, budući da se lokacija na području grada već nekoliko puta mijenjala.

Taj dom bi u svom sastavu imao pučku kuhinju te druge potrebne djelatnosti. Naglasio kako su danas mnogi potrebni razne pomoći, i to one najosnovnije, kao što je topli obrok, a Biskupijski Caritas upravo to svakodnevno pruža preko pučke kuhinje za više od 300 osoba.

– Pozivam i naše župne Caritase da priteknu ljudima u tim najosnovnijim potrebama. Mi ne možemo ljudima pomoći u pokrivanju svih životnih troškova i kredita, ali možemo pomoći da, na primjer, nitko ne bude gladan, kazao je biskup.

Također je okupljene upoznao da ove godine svetište Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu proslavlja 500. obljetnicu kako je papa Leon X. odobrio posebnom bulom to proštenište, a središnju euharistijsku proslavu predvodit će nadbiskup Nikola Eterović, tajnik Sinode biskupa. Biskup je zaželio da to svetište tijekom cijele godine privlači vjernike iz cijeloga svijeta. 

Na kraju izlaganja biskup Mrzljak ovrnuo se na blagdanska slavlja i susrete koje će imati predstojećih dana u prigodi Cvjetne nedjelje i Velikog tjedna. Biskup je darovao svoje tiskane uskrsne čestitke nazočnim predstavnicima medija te je svima zaželio sretan Uskrs.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije