UDRUGA ŽENA GORNJI HRAŠĆAN

KREVET OD HRASTOVINE GLAVNA ATRAKCIJA IZLOŽBE Tko je pravio fačuke, a tko ‘regularne’?

Članice udruge žena na izložbu rukotvorina 'doteglile' su starinski hrastov krevet koji krije tajne...

Veselo društvo zatekli smo u društvenom domu u Gornjem Hrašćanu početkom rujna. Članice Udruge žena Gornji Hrašćan još su jednom priredile odličnu izložbu rukotvorina. Odmah su nam skrenule pažnje na novi eksponat u svojoj kolekciji, krevet od tvrde hrastovine star barem stotinu godina. I tako je krenula priča…

– Jedva smo ga donijele, strašno je težak. Ispod je strožok napunjen slamom, na njemu blazina ispunjena perjem, a na to idu pernati poplun i jastuk. Ne znamo tko je majstor izrade, ali drago nam je da ga je naša članica Marina Dolar sačuvala. Sve smo imale takve krevete, ali su bačeni, razbili su se. Nitko nije mislio da bi jednoga dana ovo mogla biti atrakcija, pričale su nam gospođe smjerno poredane na krevetu.

Pitali smo ih kako se takav krevet može razbiti. Upotrebom, smiju se, te nam objašnjavaju gdje su se kakva djeca pravila.

IZMEĐU REDOVA

– Na ovakvim krevetima su se ‘regularna’ djeca radila. A na Polenkama su se radili fačuki, dok se sijeno sušilo na kupcaj, odaju nam stare tajne.

Polenke su predio Gornjeg Hrašćana i tamo je bio veliki stroj za mlaćenje pšenice. Kod kuće su samo kulaci mlatili, a narod je odlazio na Polenke, na red bi se čekalo po cijelu noć. Uz naslagane kupove slame, među redovima, tu bi kretala prava akcija…

– Mogao si na dva para naletjeti, bilo je živo među tim velikim kupcima, tu su se najbolje djeca radila, to jest fačuki, pouzdano znaju vesele članice udruge žena. Svu tu djecu, i regularne i fačuke, nekud je trebalo i smjestiti. Ispod (regularnog) kreveta stoga su mještani znali imati i veliku kutiju u kojoj bi spavalo još dvoje djece.

Za kraj, nije nam trebalo mnogo da nagovorimo predsjednicu Danicu Novak – koja često igra ovakve uloge u dramskoj sekciji – da nam ‘po starinski’ pozira u hrastovom krevetu. Kolegice su joj, valjajući se od smijeha, pokušale smaknuti poplun da pokaže noge. Prednjačile su, naravno, Darinka Štampar, Jadranka Herman i Vesna Horvat. Danica Novak im je podviknula: ‘Bešte!’ i nastavila s čitanjem uspješnice iz toga vremena – knjige naziva Postolarstvo.

* Preuzeto iz Lista Međimurje, broj 3464

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije