nagrade vinarima

ŠTRIGOVA Nagrađeni vinari primili priznanja – Vinariji Cmrečnjak dvije šampionske titule

Od Međimuraca šampionskim vinima proglašena su vina Cmrečnjak, Dvanajščak - Kozol i Jakopić

U obnovljenom domu kulture u Štrigovi dodijeljena su odličja nagrađenim vinarima s Međunarodnog ocjenjivanja vina Štrigova 2021. Odaziv je bio dobar, komisija je morala ocijeniti čak 165 uzoraka. Najviše je vina stiglo iz Međimurja, ali javili su se i vinari iz ostatka sjeverozapadne Hrvatske te neki Slovenci.

Šampionom kvalitete redovne berbe pušipela komisija pod predsjedanjem dr. sc. Ivane Alpeze proglasila je Pušipel classic 2020. Vinogradarstva i podrumarstva Cmrečnjak iz Svetog Urbana. U kategoriji predikatnih pušipela šampionom kvalitete proglašen je Pušipel prestige, kasna berba 2019., Vina DK Dvanajščak – Kozol iz Dragoslavca.

U kategoriji bijelih vina redovne berbe slavio je Rajnski rizling 2020., deMar vina iz Luke Ludbreške. Kod predikata šampion je Graševina, ledena berba 2007., Vina Krampač iz Koprive, slovenskog sela tik do Banfija.

Tijekom ocjenjivanja, zbog velikog broja pristiglih uzoraka uvedena je i kategorija crnih vina. Šampionom je proglašena Mješavina crnih sorata 2015. Vinogradarstva i podrumarstva Branimir Jakopić iz Železne Gore. I na koncu, kod pjenušaca još jedna titula ide Cmrečnjakima za Pjenušac Polaris (sorta pušipel) 2017.

Na svečanosti u domu kulture izložena su nagrađena vina te su dodijeljena priznanja šampionima, ali i svim ostalim vinarima koji su osvojili zlatno odličje. Svaki vinar uz zasluženo priznanje ove godine dobt će i kompletnu analizu svoga vina FTIR metodom.

Organizator ocjenjivanja je Općina Štrigova, a suorganizatori su Društvo vinogradara i vinara Hortus Croatiae, Međimurska županija te Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede.

Ocjenjivanje vina tradicionalno je dio manifestacije Urbanovo. Nažalost, i ovogodišnje Urbanovo bit će skromnije. Tijekom svibnja neće biti središnja manifestacija Urbanova s popratnim “veselicama”. No, Dani otvorenih podruma bit će održani od 3. do 6. lipnja. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije