Vijesti / Društvo
Društvo
FOTO Međunarodno ocjenjivanje: U Štrigovi 165 vrsnih vina iz Hrvatske i Slovenije
Terca Art

OCJENJUJE SE 165 UZORAKA

FOTO Međunarodno ocjenjivanje: U Štrigovi 165 vrsnih vina iz Hrvatske i Slovenije

Po peti put pod predsjedavanjem dr. sc. Ivane Alpeza ocjenjivači ocjenjuju uzorke koji se natječu u dvije grupe gdje će se i dodijeliti 5 šampiona

U prekrasnom zdanju kurije Terbotz jučer je započelo 5. Međunarodno ocjenjivanje vina, Štrigova 2021. Organizator ocjenjivanja je Općina Štrigova u suorganizaciji Društva vinogradara i vinara Međimurja "Hortus Croatiae“, Štrigova, Međimurske županije te Ministarstva poljoprivrede; Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva.

Po peti put pod predsjedavanjem dr. sc. Ivane Alpeza ocjenjivači ocjenjuju uzorke koji se natječu u dvije grupe gdje će se i dodijeliti 5 šampiona. - Šampione dodjeljujemo u grupi „A“ vina sorte pušipel, moslavac, furmint, šipon i to šampiona kvalitete za vina redovite berbe te šampiona kvalitete vina predikatnih berbi. Proizvođači koji su na ocjenjivanje prijavili vina u grupi „B“ – vina ostalih sorti mogu se nadati šampionu kvalitete za vina redovitih berbi te vina predikatnih berbi. Ove godine dodjeljujemo također šampiona kvalitete za pjenušava vina - govori nam je Matej Ščavničar, koordinator ocjenjivanja vina te nastavlja:

Na ocjenjivanje vina pristiglo je 165 vrsnih uzoraka iz Hrvatske i Slovenije. Po prvi puta svaki proizvođač dobit će uz diplomu i kompletnu ANALIZU vina FTIR metodom koju je besplatno napravio Horvat Željko i tvrtka HORVAT UNIVERZAL d.o.o. iz Varaždina, kojemu najiskrenije zahvaljujemo na pomoći – govori nam Matej Ščavničar.Načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik naglasio je kako je ovo ocjenjivanje vina, kao i prethodna četiri vrlo značajan događaj za ovaj dio Hrvatske i samu Općinu Štrigova:

- Raduje me što se ocjenjivanje vina održava po 5. put u našoj općini, a još više me raduje što nam svake godine dolazi sve više novih proizvođača i time dokazuju kvalitetu i ozbiljnost našeg ocjenjivanja vina. Ove godine, zahvaljujući tvrtki Horvat univerzal d.o.o. iz Varaždinu, naše ocjenjivanje vina poprima jednu novu dimenziju. Svaki proizvođač koji je poslao svoje vino na ocjenjivanje dobit će besplatnu kompletnu analizu vina FTIR metodom - rekao nam je načelnik Rebernik.

Prilikom pozdravljanja ocjenjivačke komisije načelnik je zaželio ocjenjivačima dobar rad i neka odaberu od najboljeg najbolje. Ove godine najbolje od najboljeg bira sljedeća ocjenjivačka komisija: doc. dr. sc. Darko Preiner, dr. sc. Mirela Osrečak, dr. sc. Ivana Puhelek, prof. dr. sc. Marko Karoglan, Goran Marmilić, dipl. ing. agr., Marijan Čižmešija, dipl. ing. agr. Miroslav Matovinović dipl. ing. agr., Nataša Puhelek Puština, dipl. ing. agr., Ivna Linke, dip. ing. agr., Andreja Brglez, univ. dipl. inž.

Napomenimo još da će dodjela diploma i odličja šampionskim vinima biti upriličena 14. svibnja 2021. godine (petak) u 10:00 sati u Domu kulture u Štrigovi. 

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!