Vijesti / Društvo
Društvo
VIDEO Peticiju za zabranu držanja pasa na lancima potpisalo 35 000 ljudi
Pixabay/Ilustracija

NACIONALNA KAMPANJA

VIDEO Peticiju za zabranu držanja pasa na lancima potpisalo 35 000 ljudi

Iako je u Hrvatskoj to zabranjeno, lanac je i dalje prisutan zbog rupe u zakonu

Pokrenuta je nacionalna kampanja za zaštitu kućnih ljubimaca kojom se želi potpuno zabraniti držanje pasa na lancu, za što se udruge bore još od 2005. godine. Iako je u Hrvatskoj to zabranjeno, lanac je i dalje prisutan zbog rupe u zakonu. Peticiju je do sada potpisalo više od 35 tisuća ljudi.

Iako je u Hrvatskoj na snazi zakon o zaštiti životinja po kojem je zabranjeno trajno držanje pasa na lancu, lanac je dalje i prisutan. Objašnjavaju nam u Udruzi - upravo zbog riječi - TRAJNO.

''Ako mi psa držimo mjesec dana na lancu i dođe inspektor i kaže - jeste li ga držali trajno čovjek će reći odem s njim jednom mjesečno u lov. I onda će inspektor reći to je u redu, nije trajno na lancu'', rekla je za RTL predsjednica Udruge za pravnu zaštitu životinja Animalex Iris Ban-Krošelj.

I zato zahtijevaju hitnu izmjenu zakona.

''Država ne smije dozvoljavati da to bude držanje na lancu. To je psihičko, fizičko, trajno zlostavljanje životinja i definitivno takvo nešto ne smije biti dozvoljeno niti može biti opravdano'', rekao je Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja.

Život na lancu nije život, poručuju Prijatelji životinja - a s njima se slaže i više od 35 tisuća ljudi koji su do danas potpisali peticiju.

POGLEDAJTE VIDEO ANKETU: Što kažu Međimurci o novoj peticiji?

 

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!