Vijesti / Društvo
Društvo
NAJBOLJI RECEPT Donosimo recept za najbolju orehnjaču i makovnjaču
Damir Spehar/PIXSELL

MMM, FINO

NAJBOLJI RECEPT Donosimo recept za najbolju orehnjaču i makovnjaču

Da bi kolač bio ukusan i ispao kako treba, savjet je držati se precizno recepta

No, postoji nekoliko trikova koje domaćice koriste kako bi im orehnjača i makovnjača bile savršene, i to baš svaki put kada ih prave.

Na primjer, žumanjci (ili cijela jaja) koji idu u tijesto ne smiju biti hladni, već ih treba ostaviti na sobnoj temperaturi da se zagriju. Zatim, koristiti možete i suhi i svježi kvasac, ali kada koristite suhi, ostavite ga da se digne kao što se to radi sa svježim.

Tijekom pečenja, na dno pećnice stavite metalnu posudicu s vrućom vodom jer para pomaže da se tijesto bolje digne, a kolač bude prhkiji.

RECEPT  ZA OREHNJAČU:
Sastojci:

Za tijesto:

1 vrećica kvasca ili 3 dag svježeg kvasca
40 dag brašna
8 dag margarina
8 dag šećera
2 žumanjka
sol, limunova korica
2-3 dl mlijeka.

Za nadjev:

40 dag oraha
30 dag šećera
10 dag grožđica
2 dl mlijeka
limunova korica
cimet
rum
vanili šećer

Priprema:

Izradimo tijesto po jednakom receptu kao za makovnjaču. Dignuto tijesto lagano premijesimo, razdijelimo na dva dijela i razvaljamo po pobrašnjenom ubrusu. Tijesto premažemo nadjevom te pomoću ubrusa savijemo i pažljivo istresemo u namazani kalup.

Prije nego stavimo drugu savijaču, premažemo je masnoćom i stavimo peći oko 50 minuta na temperaturi od 220°C. Orehnjaču pošećerimo toplu. Nadjev: Mljevene orahe izmiješamo sa šećerom, opranim grožđicama, limunovom koricom, cimetom, vanili šećerom i malo ruma. Sve prelijemo kipućim mlijekom i ostavimo hladiti.

RECEPT ZA MAKOVNJAČU:
Sastojci:

Za tijesto: 

400 g pšeničnog brašna, bijelog
2 dl mlijeka ( 3.3% masti )
60 g kristal šećera
2 žumanjka
limunova korica od 1 limuna
80 g maslaca
20 g svježeg kvasca

Za nadjev: 

2,5 dl mlijeka
limunova korica od 1 limuna
cimet
20 g grožđica
100 g kristal šećera
1 jaje
300 g mljevenog maka

Priprema: 

Zamijesiti tijesto od brašna, malo soli, dignutog kvasca, mlakog mlijeka, šećera, jaja, naribane korice limuna i rastopljenog maslaca. Tijesto zamijestiti tako da lako odvaja od posude i da se stvaraju mjehurići. Tijesto pokriti, staviti na toplo mjesto i pustiti da se diže 1 sat.

Tijesto pažljivo podijeliti na dva dijela i ne mijesiti više već tanko razvaljati i namazati nadjevom i saviti u štrucu te staviti obje štruce na papir za pečenje u posudu za pečenje te pustiti da se tako diže još pola sata.

Za nadjev samljeveni mak preliti kipućim mlijekom i kada se skroz ohladi dodati ostale sastojke. Prije pečenja premazati jajetom. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 40 minuta.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!