VELIKI HUMANITARAC IZ NEDELIŠĆA

ZLATKO MARCIUŠ (63) ‘Dao sam krv 125 puta i ne mislim stati’

Danas je za čovjeka dovoljno reći kako je dobrovoljni darivatelj krvi i da je vatrogasac. Ljudske su to vrline koje su obojene humanošću. Njihov je "vlasnik" 63- godišnji umirovljenik Zlatko Marciuš iz Nedelišća

Evo danas sam dao u Čakovcu 125. put krv – rekao nam je s ponosom 14. siječnja 63- godišnji Zlatko Marciuš. Podastro nam je genezu njegovog ulaska među ljude koji dio sebe nesebično daruju drugima. Iz njegove vena je u cilju humanosti krv potekla kada je imao 18 godina. Prisjeća se toga:

– Cijelo društvo smo išli na akciju darivanja krvi nekadašnje prostorije omladine kasnije izgorjeli NM klub – kaže, a kada spominje društvo misli na DVD Nedelišće čiji je član od osmoškolskih klupa, daleke 1971. godine.

Krvna grupa mu O+ i krv daje svaka 3-4 mjeseca i kako kaše, davati je dok mu zdravlje  to bude dopuštalo. Nije mu drago što će  nakon 65 godine moći davati svakih 6 mjeseci, a ne svaka 3 kao do sada sad.

– Primio sam iz ruku predsjednika Hrvatske Ive Josipovića odlikovanje Matice Hrvatske s likom Katarine Zrinski za 100 davanja – ponosno će.

Zlatko je i vatrogasac i to ne bilo kakav.1982 prvi put predsjednik DVD-a Nedelišće, zatim 22 godine tajnik i sad opet tri mandata predsjednik. Treći je mandat predsjednik VZO Nedelišća i toliko član Predsjedništva VZMŽ.

Njegov je rad prepoznat u vrhu hrvatskog vatrogastva pa mu je lani na svečanoj skupštini HVZ-e dijeljena  Povelja i Plaketa s likom Gjure Stjepana Deželića primio jer  je svojim dugogodišnjim velikim zalaganjem, dobrovoljnim radom te nesebičnim zalaganjem u svom DVD-u, VZO Nedelišće i VZMŽ tu nagradu i primio na svoje osobno zadovoljstvo i zadovoljstvo vatrogasaca Međimurske županije. 

Umirovljenik, humanista, a ne biti aktivan Zlatku je nezamislivo. Tako je danas, predsjednik HSU OO Nedelišće, predsjednik HSU ŽO Međimurja i od 1. prosinca prošle godine potpredsjednik HSU na državnoj razini.

Poznajemo ga kao skromnog i nenametljivog, premalo, u odnosu na druge, medijski eksponiranog pa držimo da je zavrijedio prostor na našem portalu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije