Izložba društveno angažirane umjetnosti “Iza granica”

Izložba društveno angažirane umjetnosti “Iza granica”

U četvrtak je u Scheierovoj zgradi u Čakovcu otvorena međunarodna izložba društveno angažirane umjetnosti pod nazivom “Iza granica”.

Riječ je o završetku projekta “Trandiscipliniranost i nove medijske kulture u razvoju prekograničnog područja”, finaniranog iz IPA programa Slovenija – Hrvatska, a koji su provodile udruge Autonomni centar – ACT iz Čakovca, Kulturno izobraževalno društvo Kibla iz Maribora, ONEJ – Društvo prekmurske pobude iz Murske Sobote te Udruga mladih V. U. K. Iz Varaždina.

Cilj je projekta stvaranje dinamičnog prekograničnog područja s intenzivnim reakcijama razvojnih aktera i zainteresiranih strana na području novomedijske kulture, transdisciplinarne umjetnosti, održivog razvoja i novih modela zajedničkog stvaranja. Na otvaranju je izveden i kratki performans, a predstavljeni su i brojni radovi nastali u sklopu ovog projekta.

Novi mediji poput interneta, računala, elektroničkih kamera i sličnog mogu se koristiti i za stvaranje angažirane umjetnosti, ali i upozoravanja ne štetni utjecaj ljudi na ekološki sustav. Projekt je vrijedan preko 300 tisuća eura a njegova je posebna vrijednost što osim što povezuje umjetnike iz Slovenije i Hrvatske, kulturnu publiku upoznaje s novim alatima i oblicima stvaranja.

Važno je napomenuti da je ova izložba i plod suradnje Međimurske županije i Centra za kulturu kome je prepušteno upravljanje nad Scheierovom zgradom. Namjera je da se preko Umjetničkog vijeća o programima i sadržajima u ovom za kulturu reprezentativnom objektu brinu stručnjaci. Već ovom izložbom vidljivo je da će ovakav vid suradnje biti više nego plodonosan.

Izložba je otvorena do ponedjeljka 26. veljače, a može se razgledati od 10 do 12 i od 17 do 19 sati.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije