DOKTOR ZNANOSTI IZ MURSKOG SREDIŠĆA

MATIJA VARGA Znanstvenik na polju informatike: Zasluge za njegov uspjeh pripadaju napornom radu

Omiljen je među učenicima i studentima Graditeljske škole Čakovec i Sveučilišta Sjever, a sebe opisuje kao otvorenog prema svima i spremnog za suradnju. - Želja mi je da nam svima bude bolje! - poručuje

Znanstvenik kojim se ponosi ‘njegovo’ Mursko Središće u kojem, skromno i nenametljivo, živi od 1983. godine. Upravo ta nenametljivost dala mu je vremena i prostora da s 38 godina postane znanstvenik na polju informatike.

– Nekima će možda i ovaj prilog biti prva informacija o tome što ‘mi sve pripada’ – kaže pola u šali, a pola u zbilji naš sugovornik. Veći dio toga, Matija Varga postigao je uz rad i samofinanciranje.

Gledajući period odrastanja, kaže da je Dječji vrtić u M. Središću polazio u zgradi gdje je danas Gradska uprava. U rodnome gradu završio je i OŠ te u njoj jedno vrijeme radio kao nastavnik informatike. Srednju školu završio u Čakovcu, a potom Fakultet organizacije i informatike, smjer Informacijski sustavi.

– Diplomirao sam 2008. godine na Fakultetu organizacije i informatike, nakon čega sam upisao specijalistički poslijediplomski studij: “Menadžment poslovnih sustava” (eng. Business  Systems Management) na istome Fakultetu organizacije i informatike (FOI) koji sam završio 2010. godine – govori o svom stručnom usponu i dodaje: – Godine 2009. završio sam program polaznika pedagoško-psihološkog obrazovanja učitelja i nastavnika na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Položio sam stručni ispit. Bio sam mentor pripravnicima nastavnicima informatike prilikom polaganja stručnog ispita za učitelja informatike. Doktorirao sam 2014. godine iz područja društvenih znanosti polja informacijskih i komunikacijskih znanosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na temu “Unaprjeđenje upravljanja informacijskim sustavima u javnom sektoru”. Bio sam izabran u zvanja: asistent, predavač, a godine 2015. sam izabran u znanstveno zvanje znanstvenog suradnika – rekao je.

Danas je zaposlen u Graditeljskoj školi Čakovec te na Sveučilištu Sjever na radnom mjestu docenta. Od 2012. godine do akademske 2019./2020. godine bio je vanjski suradnik na Sveučilištu Sjever, Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Danas još radi kao vanjski suradnik na Veleučilištu Baltazar Zaprešić. Predsjednik je Udruge financijsko-informatičkih stručnjaka Međimurja od 2011. godine do danas.

Za ovo što je danas zahvalnost duguje roditeljima koji su mu pokazali put za sutra koji je i on sanjao.

– U vrijeme kada sam upisivao srednju školu su ekonomija i svi ekonomski smjerovi bili ‘in’, dok je danas malo drugačije.

Zbog čega informatika?

– Kada sam odlučivao o smjeru svog obrazovanja nakon završetka srednje škole odlučio sam studirati informatiku. Također, zanimale su me nove tehnologije, nešto što je novo u svijetu, a tada je bilo opće poznato da su informatičari traženi u svim sektorima, zato sam upisao studij informatike smjer informacijski sustavi na Fakultetu organizacije i informatike (FOI) Sveučilišta u Zagrebu.

Uzlazni putovi osobne edukacije?

– Nakon izbora u naslovno nastavno znanstveno zvanje docenta nastavio sam istraživati područje informatike i informacijskih sustava te objavljivati radove samostalno i u suautorstvu. Objavio sam niz znanstvenih, preglednih i stručnih radova u znanstvenim časopisima u Republici Hrvatskoj i inozemstvu. Uz to, napisao sam i objavio šest knjiga što samostalno, što u suautorstvu – kaže ponosno i dodaje kako se ne miri sa postignutim.

– Ne mirujem jer me iskreno vesele nove spoznaje, nova istraživanja, novi rezultati istraživanja, novi znanstveni dokazi, nove tehnologije, novi znanstveni članci, nove znanstvene knjige, novi proizvodi, inovacije, uspjesi mladih učenika i studenata na natjecanjima iz informatike itd. Također, vesele me i dobri završni radovi učenika i izvrsni diplomski radovi studenata itd. U glavnom drago mi je da sam poznat što mi daje motiva. Nešto me stalno vuče prema istraživanju a nakon istraživanja, rezultati me vesele. Usput, uvijek prije objave stručnih i znanstvenih radova manje-više svi radovi naravno moraju proći recenzije i ako su one dobre to me isto tako veseli i govori o kvaliteti rada što je dokaz  dostignuća u mojim brojnim objavljenim znanstvenim i stručnim radovima, a naravno bilo je tu i neizostavnih nagrada.

U tome si stekao znanstvenu titulu. Nešto više o tome?

– Stekao sam titulu doktora znanosti iz informacijskih i komunikacijskih znanosti te sam izabran u znanstveno zvanje znanstvenog suradnika i naslovno znanstveno nastavno zvanje docenta u području informacijskih i komunikacijskih znanosti. U tijeku je postupak u zvanje višeg znanstvenog suradnika iz istog područja – dodat će pohvalno.

Je li ti ona otvorila, osim u znanju, nešto novo posebno?

– Doktorski studij u Zagrebu mi je otvorio puno toga novoga i posebnoga. Upoznao sam nove profesore koji su znali i mogli pomoći u svemu od istraživanja do angažmana na novim poslovima (kako bih lakše financirao studij) itd. Samostalno sam uspio doktorski studij financirati, studirati i završiti uz rad.

Zbog čega si odabrao rad u odgoju i obrazovanju?

– Zbog želje i volje za radom s mladima koji će svakako mijenjati svijet u budućnosti. Također, za rad u odgoju i obrazovanju treba imati osim znanja, volju i strpljenje. Također, kada je riječ o strukovnim školama neizbježna je suradnja profesora s roditeljima i sa svim sektorima, a to je ono što me naprosto zvalo…

 Jesi li kao doktor znanosti imao nekih drugih ponuda za zaposlenje?

– Nakon stjecanja doktorata uvijek dolaze nove ponude za zaposlenje. Imao sam ponuda… – rekao je kratko.

Uz navedno, nekoliko rečenica o odrastanju?

– Volio sam uvijek sport te sam igrao nogomet u 3. i 4. razredu  za NK Rudar u mlađim uzrasnim kategorijama, a nakon toga od 5. razreda osnovne škole do 4. razreda srednje škole igrao sam košarku za klubove i škole. Volio sam uvijek trčati. Uz sport, volim se baviti i glazbom te sviram synthesizer.

Živiš u gradu za koji neki kažu kako je grad po mjeri čovjeka?

– Neki koji tako kažu su u pravu, ali ja bih rekao da je grad po mjeri čovjeka za određene generacije (određenu životnu dob) s obzirom na mogućnosti koje pruža i ustanove te organizacije koje se u njemu nalaze, a i s obzirom na to što nedostaje da bi bio grad po mjeri čovjeka svake starosne dobi.

Ocijeni sebe kao prosvjetnog djelatnika?

– To ću ipak prepustiti studentima jer to oni najbolje rade – kratko će.

Nekoliko rečenica o sadašnjim mladim kadrovima koje educiraš?

O tome će Matija pohvalno: – Ideje kod mladih kadrova ‘sijevaju’ na sve strane, samo ih treba usmjeriti na pravi put te naravno motivirati i educirati.

Obitelj?

– Oženjen sam sa suprugom Margaretom i imamo dva sina, Frana i Mihaela.

Član si Gradskog vijeća M. Središća (nezavisni), za što se zalažeš?

– Iskreno za puno toga, ali u kratkim crtama bih izdvojio da se zalažem za rad, izgradnju, poštenje, solidarnost, napredak društva u cjelini, kulturu, sport, društvenu dobrotu, istinitost informacija i prava koja imaju svi građani grada, a i oni koji surađuju s gradom na bilo kojem području.

Poslovni i osobni planovi i želje u 2021. godini?

– Želja mi je imati puno zdravlja i sreće u obitelji. Također, želja mi je imati nove znanstvene monografije, nove znanstvene radove, uspješan rad u srednjoj školi, veleučilištu i naravno na Sveučilištu Sjever (fakultetu) i eventualno drugim sveučilištima – optimistički je iznio bolje sutra.

Na kraju je izrazio zahvalu portalu eMedjimurje što ga je ‘pronašao’ te dodao: – Zahvaljujem se gospodinu novinaru, našem Središćancu Mladenu Grubiću na suradnji i obavljenom razgovoru te svima želim sretnu 2021. godinu, godinu s puno zdravlja, veselja i svega dobroga! – poručio je za kraj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije