Udruga Biovrt održala predavanja o tehnikama sijanja

Počinje sezona sijanja, a Udruga Biovrt je za tu priliku pripremila i održala nekoliko predavanja i prezentacija na temu bioloških tehnika vrtlarenja te očuvanje starinskih, autohtonih vrsta sjemena kako bi sve zainteresirane informirali i potaknuli na vrtlarenje u skladu s prirodom.

Nedavno je održano predavanje “Tehnike sijanja u kućnoj radinosti i važnost očuvanja sjemenja starinskih vrsta” u prostorijama Centra Smart Vision d.o.o.u Nedelišću. Pred više od 30 zaljubljenika u prirodu i vrtlarenje, predavačica Silvija Kolar-Fodor prezentirala je načine sjetve u kućnoj radinosti, koju vrstu zemlje i kakve posudice za sjetvu odabrati, kako pravilno posijati sjeme te kako njegovati presadnice.

Osim navedenoga, sudionici su bili upoznati i s alternativnim načinima sjetve, te s osnovama fenologije i kako se ona primjenjuje u određivanju pogodnog razdoblja za sjetvu na vrtu, te zašto je potrebno čuvati starinske sorte voćki i povrća. Fenologija je manje poznata znanstvena disciplina unutar biologije koja izučava povezanost pojavnih ciklusa životinja i biljaka.

Prema praćenju pojava u prirodi u određena godišnja doba nastala su iskustva vrtlara/ica i koriste se kao upute kada je najbolje što sijati. Uz već postojeće sjetvene i mjesečeve kalendare, upravo ovakve upute temeljene na fenologiji mogu dati dobre informacije kada možemo što sijati u bilo kojem podneblju, jer se uvjeti na kontinentalnom dijelu i na mediteranu uvelike razlikuju, ali ovi pokazatelji su u oba podneblja sigurni pokazatelji kada s kojim radovima možemo započeti.

Jedna od vrlo važnih spomenutih tema na predavanju je bila potreba očuvanja starinskih vrsti. Prema projekcijama FAO, u svijetu u posljednjih 100 godina izgubljeno je 90 % domaćih sorti naših kultiviranih vrsta.

Budućnost čovječanstva ovisi o hrani, a hrana ovisi o sjemenju, a u tom području dolazi do najgoreg oblika privatizacije ikada: korporacije patentiranjem privatiziraju ljudsko nasljeđe, preuzimaju sjemenarne diljem svijeta, razvijeni su hibridi i GMO vrste koje uzrokuju ovisnost o proizvođačima sjemenja i kemijskim sredstvima.

Autohtone vrste zalog su naše budućnosti, jer one su bolje prilagođene podneblju i specifičnim klimatskim uvjetima, te su otpornije na bolesti i nametnike od uvoznog uniformiranog sjemenja. Budućnost i zdravlje čovječanstva i prirode je u bioraznolikosti, u drukčijem načinu obrade tla, u organskoj poljoprivredi i metodama koje troše manje resursa, koja treba puno manje vode i koja ne truje Zemlju i ljude.

Stoga je misija udruge “Biovrt – u skladu s prirodom” upravo osvještavanje ljudi koliko je njihovo autohtono sjeme bitno za naš opstanak, te poticanje na pronalazak, očuvanje i razmjenu upravo tih starinskih vrsti koje su se generacijama čuvale predajom s koljena na koljeno.

Tjedan dana kasnije isto predavanje održano je u Varaždinu u suradnji s varaždinskom udrugom Gredica. Uz predavanje održavala se je i razmjena sjemenja. Kako je to izgledalo u Varaždinu, možete vidjeti u “panoramskoj” fotografiji, koja je obuhvatila samo dio okupljenih. U drugoj prostoriji, gdje je bila razmjena sjemenja, bila je također velika gužva.

Svih oko stotinu zainteresiranih, od kojih su neki doputovali i iz udaljenih dijelova Hrvatske poput Grada Zagreba, nažalost nije moglo naći svoje mjesto u dvorani, stoga su organizatori, Udruga “Gredica” i Udruga “Biovrt – u skladu s prirodom”, dogovorili održavanje još jedne radionice, 2. ožujka.

Mjesto održavanja biti će naknadno objavljeno na www.biovrt.com. Osim navedene teme održanog predavanja “Tehnike sijanja u kućnoj radinosti i važnost očuvanja starinskih vrsta”, na idućem će predavanju i detaljnije biti predstavljene osnove i tehnike biovrtlarenja.

Također, ponovno će biti održana i razmjena sjemenja, kojoj su se odazvali članovi raznih udruga i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iz ovih krajeva, koji raspolažu sjemenjem autohtonih rati zadomaćih sorti. Pozvani su svi zainteresirani koji žele svoje sjeme razmijeniti, ili kupiti sjeme starih sorti.

Snimka predavanja od 16.veljače dostupna je ovdje, a snimku predavanja “Zašto (i kako) imati vlastiti biovrt” koje je održano u organizaciji čakovečke Grupe solidarne razmjene pogledajte klikom ovdje.

Udruga Biovrt – u skladu s prirodom sudjelovati će i na razmjeni sjemenja koju organizira udruga Duga 23. veljače od 10-14 sati u Čakovcu u prostorijama Autonomnog centra (Dr. Ivana Novaka 38, Stari hrast, 1. kat). Pozvani su svi zainteresirani.

Udruga “Biovrt – u skladu s prirodom” je nevladina i neprofitna organizacija koja radi na promicanju i edukaciji o životu u skladu s prirodom, podizanju svijesti o održivom razvoju, promicanju očuvanja biološke raznolikosti, te na promicanju ekološke i organske proizvodnje namirnica i svih biljaka općenito.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije