U Donjem Kraljevcu održana godišnja skupština UOLL-a

U subotu 16. veljače u restoranu Hotela Kralj U Donjem Kraljevcu održana je redovna Skupština Udruge oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske (UOLL-a), a ujedno je i obilježen Nacionalni dan djece oboljele od malignih bolesti koji se obilježava 15. veljače.

Predsjednik Emil Vibović govorio je svakodnevnim pozivima koji stižu u udurgu zbog zbrke do koje dolazi u vezi ostvarivanja raznih prava iz sustava socijale i zdravstva.

Na skupštini su donijete smjernice i aktivnosti udruge za ovu godinu, a to je prije svega pomagati i savjetovati roditelje oboljele djece u ostvarivanju njihovih socijalnih, zdravstvenih i drugih prava vezana za liječenje djece koja boluju od malignih bolesti.

Dosad su, na žalost, tu mogućnost iskoristila samo ona oboljela djeca čiji su roditelji ne vidjevši drugi izlaz skupili hrabrost  javno progovoriti o tome. Svako malo svjedoci smo da se putem medija roditelji oboljele djece,  kada hrvatski zdravstveni sustav više ne može pomoći, obraćaju široj društvenoj zajednici da im financijski pomognu u liječenju njihovog djeteta.

O radu i aktivnostima članovima je prezentiran rad udruge za 2012. godinu. Kroz cijelu godinu svakodnevno primaju mnogobrojne pozive vezane za liječenje, dijagnostiku, psihološku podršku i/ili kupnju lijekova te iznajmljivanje medicinskih pomagala (medicinski krevet, trapez, invalidska kolica, hodalice, antidekubitus madrace, pelene za odrasle, …).

Na poziv obitelji ili oboljelog odlaze u bolnice i daju podršku i primjer kako se boriti protiv opake bolesti vlastitim iskustvom onih koji su prošli liječenje teške maligne bolesti. Dostavljaju medicinska pomagala za nastavak liječenja u kući na zahtjev obitelji ili oboljelog. 

Na domaćem i svjetskom tržištu istraživali su cijene lijekova i/ili terapija koje ne financira HZZO djelomično ili u cijelosti. Pomogli su kada određenog lijeka i/ili terapije trenutno ili opće nije bilo na našem tržištu, te su po isti hitno odlazili vlastitim službenim vozilom izvan Hrvatske i dostavljali u bolnicu za određenog pacijenta. U prošloj godini imali su dvije takve intervencije hitne nabavke lijeka.

Nadalje, proveli su radionice “Crtanjem do zdravlja” i “Art terapiju” za sve koji su prošli liječenje od maligne bolesti ili transplantaciju koštane srži, a po povratku iz bolnice i projekt Pokažimo oboljelima da nisu sami Božić 2012. i prikupili te podijelili preko 400 poklon paketa u bolnicama: KBC Rebro, KB Merkur, ŽB Varaždin i ŽB Čakovec.

Poruka je jasna: nastavljaju sa svim aktivnostima za pomoć oboljelima i njihovim obiteljima koje su do sada provodili, a u cilju pomoći oboljelima i jačanju hrvatskog zdravstvenog sustava u cjelini. Od osnutka udruge prikupili su i utrošili za svoje programe pomoći i projekte preko 5.000.000,00 kuna.

Iako su svjesni prisutnosti financijske krize, te je sve teže prikupiti donacije, njihovi volonteri uvijek iznalaze način kako naći i namaknuti financijska sredstva kada je u pitanju kupnja lijeka i/ili terapije za svakog oboljelog ponaosob, a sve zahvaljujući razumijevanju društveno odgovornih pravnih i fizičkih osoba.

Mnogo je donatora koji ih razumiju u potrebama kako bi uspjeli pomoći oboljelima i sve ih redovno ističu na svojoj internet stranici. Zahvaljuju svima koji su im pomogli, a ljudi okupljeni u UOLL-u kroz vlastite primjere znaju da je uvijek lakše dati nego li primiti pomoć. – Zdrav čovjek ima mnogo želja, a bolesni samo jednu “da bude zdrav”!, njihova je poruka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije