Centar za kulturu priprema zanimljiv program u veljači

Centar za kulturu Čakovec i Autonomni centar – ACT Čakovec u Galeriji Scheier za četvrtak 21. veljače u 19 sati najavljuju otvorenje suradničke izložba slovensko-hrvatske grupe autora Iza granica. Na otvorenju će biti predstavljen projekt New Media Cross-Border, kratki film o projektu pod nazivom Izvan granica te knjiga proizašla iz projekta.

U cilju da se približe suvremena kretanja u umjetnosti Galerija Scheier s ponosom predstavlja izložbu Iza granica koja prikazuje recentne radove u takozvanoj socijalno angažiranoj umjetnosti. Umjetnosti kojoj nije za cilj isključivo lijepa i estetski privlačna umjetnička kreacija, nego je fokusirana na proces nastajanja rada pa i njezin odnos sa svijetom u kojem živimo.

Socijalno angažirana umjetnost redovito za teme ima odnos između ljudi i prirode, tehnologije, sustava i društvenih postavki. Ova izložba doslovno traži više angažmana podjednako od posjetitelja galerije i umjetnika.

Iza granica je izložba na kojoj su zajednički radili multimedijalni umjetnici, pisci, vizionari, fotografi, videoumjetnici, stručnjaci u otvorenim tehnologijama, glumci, glazbenici, antropolozi, 3D stručnjaci i umjetnici zvuka.

Po svom karakteru izložba je grupna, participativna i suradnička, što znači da je od zamisli do realizacije samih umjetničkih djela sudjelovalo više osoba, svaka s osebujnim znanjima, sposobnostima i kreativnom nadogradnjom. Tematski izložba propituje kulturu ne samo geopolitičke granice Slovenije i Hrvatske, nego i one “nevidljive” – kulturne, socijalne i ekonomske.

Izložba će biti otvorena multimedijalnim performansom akademske slikarice Kristine Horvat Blažinović pod nazivom “Volim te”. Istišćemo i suradnju na interaktivnim radovima Milivoja Mimija Kuhara s brazilskim novomedijskim umjetnikom Ricardom Palmierijem te radove umjetnika i aktivista partnerskih organizacija iz Slovenije: Maje Kohek, Simona Poldaufa, Zdravka Pravdića-Peca, Ane Pečar i Vite Žgur.

Uz predstavljene interaktivne instalacije, videoradove te dokumentaciju umjetničkih performansa i akcija, publika će također moći sudjelovati u radionici izrade posebne vrste ekoloških sjemenskih bombica za pročišćavanje onečišćenog tla.  Koncept izložbe te kuratorski postav rad je magistra novih medijskih umjetnosti Krune Jošta, dok tekstove za brošuru potpisuju zagrebačka novomedijska umjetnica Martina Mezak, splitska kulturologinja, kustosica i umjetnica Nataša Kadin te mariborski pisac i aktivist Nino Flisar.

Izložba je nastala kao produkt dvogodišnjeg projekta Transdisciplinarnost i nove medijske kulture u razvoju prekograničnog područja (New Media Cross-Border) koji provode udruge Autonomni centar – ACT iz Čakovca, Kulturno izobraževalno društvo KIBLA iz Maribora, ONEJ – Društvo prekmurske pobude iz Murske Sobote i Udruga mladih V.U.K. iz Varaždina u okviru Operativnog program IPA Slovenija-Hrvatska 2007. – 2013. s ciljem stvaranja dinamičnog prekograničnog područja s intenzivnim interakcijama razvojnih aktera i zainteresiranih strana s oboje strane granice na području novomedijske kulture, transdisciplinarne umjetnosti, održivog razvoja i novih modela zajedničkog stvaranja.

Izložbu možete razgledati do 26. veljače 2013. radnim danom između 10 i 12 sati te 17 do 19 sati, a subotom od 10 do 12 sati.


Hitovi Abbe u jazz obradi na Tribini ČČ

Na Tribini Čakovec četvrtkom 21. veljače u 20 sati možete uživati u najvećim hitovima sastava Abba u jazz obradi uz nastup Jazz orkestra HRT-a i Lasse Lindigrena iz Švedske. Dirigentska palica u rukama je Saše Nestorovića.

Pod nazivom Plesni orkestar Radio Zagreba, današnji Jazz orkestar HRT-a utemeljen je od glazbenika iz nekoliko većih ansambala ubrzo nakon svršetka II. svjetskog rata, tijekom sezone 1946./1947. Poslije je promijenio naziv u Plesni orkestar HRT-a.

Glazbenike za prvu postavu orkestra okupio je Zlatko Černjul koji je bio i njegovim prvim ravnateljem. Osim njega vodili su ga i Miroslav Killer, Milivoj Körbler, Nikica Kalogjera, Silvije Glojnarić, a više od trideset godina i Miljenko Prohaska. Jazz orkestar HRT-a danas djeluje pod vodstvom Saše Nestorovića.

Jedan je od rijetkih svjetskih orkestara, osobito radijskih, koji se može pohvaliti s više od šezdeset godina kontinuiranog djelovanja. Osim snimanja za potrebe radija i televizije, ostvario je brojne nastupe na festivalima zabavne i jazz glazbe, ali i samostalnim koncertima u zemlji i inozemstvu. Posebice zapažene nastupe ostvario je na jazz festivalima na Bledu, u Ljubljani, Radencima i Zagrebu, te u Münchenu, u sklopu programa Olimpijskih igara.

Bio je rasadnikom naših najboljih jazzista od koji su neki bili birani u Jazz orkestar Europske radijske unije, a suradnju je ostvario i s poznatim svjetskim jazzistima koji su gostovali s orkestrom, primjerice Johnom Lewisom, Artom Farmerom, Luckyjem Thompsonom, Artom Taylorom, Johnnyjem Griffinom, Erniem Wilkinsom, Ignaciom Beroom, Jonom Fadisom, Jamiem Davisom, Georgie Fameom, Borisom Kozlovom, Alexom Sipiaginom, Larsom Møllerom i drugima.

Uz poznate standarde iz repertoara najvećih big bandova, orkestar izvodi skladbe i aranžmane svojih dirigenata i članova, kao i ostalih hrvatskih autora. Tako su, osim najpoznatijih hrvatskih vokalnih solista, s orkestrom kao dirigenti, skladatelji, aranžeri ili solisti surađivali Ladislav Fidri, Ozren Depolo, Krešimir Oblak, Damir Dičić, Silvije Glojnarić, Davor Kajfeš, Zlatko Dvoržak, Radan Bosner, Marijan Domić, Stjepan Mihaljinec, Igor Savin, Miroslav Sedak-Benčić, Tomica Simović, A. T. Šaban, Miro Kadoić, Zoran Ščekić i brojni drugi. (Davor Hrvoj)

Lasse Lindgren djeluje kao jazz glazbenik, trubač, skladatelj, bandleader i predavač. Rođen je 1962. godine u Gothenburgu u Švedskoj. U dobi od pet godina slušajući radio, ostao je zadivljen zvukom trube Louisa Armstronga i nikada ga nije zaboravio. Trubu počinje svirati s 9 godina. Glazbu je studirao na glazbenim odjelima visokih škola u Ljungskileu (1980.-1981.) i Ingesundu (1981.-1983.) te na Kraljevskom koledžu za glazbu u Stockholmu (1984.-1986.).

Od studentskih dana intenzivno je radio kao jazz i lead trubač. Posljednjih godina Lasse Lindgren djeluje kao slobodni umjetnik, a uz to je vođa vlastitih projekata i sastava kao što su: Lasse Lindgren Hip Bop Constellation, Lasse Lindgren Quartet Constellation, Lasse Lindgren Big Constellation s kojima je snimio četiri albuma. 

U nedjelju 17. veljače Madagaskar 3

Na Dječjoj tribini Nedjeljom u 16 u nedjelju 17. veljače možete pogledati animiranu avanturu sinkroniziranu na hrvatski jezik Madagaskar 3. Režiju potpisuje Conrad Vernon, a crtanim likovima glasove su posudili Zrinka Cvitešić, Boris Mirković i Jasna Bilušić.

Urnebesni likovi iz Madagascara se vraćaju! Lav Alex, zebra Marty, nilski konj Gloria i žirafa Melman odlučno će krenuti kući u voljeni New York, dok kralj Julien, Maurice i Pingvini kreću u zajedničku avanturu. U ovom nastavku put ih vodi kroz Europu, gdje su pronašli savršeno skrovište: putujući cirkus, koji su uredili u Madagaskar stilu!

Premijera predstave Kako je Ješko pobijedio prehladu

21.veljače u 10 sati u programu CZK-a je premijera predstave Dramskog studija Dada –
Kako je Ješko pobijedio prehladu. U sklopu projekta PREHLADA ILI GRIPA? RECI NE ANTIBIOTICIMA kojeg vodi studentska udruga Fakultetski odbor svih studenata Medicinskog fakulteta u Rijeci na čelu s dopredsjednikom udruge Svenom Palom, Dramski studio Dada radit će edukacijsku predstavu za predškolce.

Prema slikovnici “KAKO JE JEŠKO POBIJEDIO PREHLADU” koju je osmislio, uredio i tekst pripremio Sven Pal, predstava će premijerno biti izvedena u Čakovcu 21. veljače 2013. u 10 sati te će se igrati u više gradova u Hrvatskoj u sklopu same kampanje od mjeseca ožujka pa do kraja godine.

Redatelj ove predstave je Davor Dokleja, a glumit će, svirati i pjevati u njoj polaznici Dramskog studija Dada: Danka Brumen, Neven Matoša, Eneja Zadravec, Vilim Haček, Antonija Mrla, Karlo Žganec, Karla Katić, Ena Jagec i Hana Marciuš.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije