Vijesti / Društvo
Društvo
Počele 50. Varaždinske barokne večeri: Varaždinski komorni orkestar i Latica Honda Rosenberg otvorili jubilarno izdanje
Varaždinske barokne večeri

Zlatni jubilej

Počele 50. Varaždinske barokne večeri: Varaždinski komorni orkestar i Latica Honda Rosenberg otvorili jubilarno izdanje

Nakon koncerta uslijedio je petominutni vatromet, a sve je prenosio HRT na svom Trećem programu.

Svečanim koncertom na otvorenoj pozornici kod varaždinskog Starog grada, u petak 18. rujna, otvorene su 50. Varaždinske barokne večeri.

Koncert je održao Varaždinski komorni orkestar uz umjetničko vodstvo Latice Honda Rosenberg, a na programu su bili poznati glazbeni dragulji iz barokne riznice: Bachov Brandenburški koncert br. 3., Vivaldijeva Četiri godišnja doba i Telemannova uvertira - suita La Bizzare, dok je hrvatsku himnu otpjevala poznata hrvatska sopranistica Lana Kos.

Nakon koncerta uslijedio je petominutni vatromet, a sve je prenosio HRT na svom Trećem programu.

Kroz 11 dana festivala Varaždinske barokne večeri donose koncerte hrvatskih glazbenika i popratne programe objedinjene pod nazivom 'Total baroque'. 

Koncertu otvaranja prisustvovao je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

- Varaždinske barokne večeri prkosile su i ratu. Možda je jedino dobro ove korone u tome da je natjeralo naše građane i sve nas kao ljude da se družimo vani i u prirodi te da imamo festivale i priredbe na otvorenom. Ovo jedan od najljepših ambijenata koje čovjek uopće može zamisliti. Sami glazbenici kažu da ću svirati bolje u ovom ambijentu i riječ je o sjajnoj simbiozi naše kulturno-povijesne baštine i barokne glazbe - naglasio je Čehok. 

Na jubilarno izdanje Baroknih večeri došla je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek

- To je bila naša odluka već početkom svibnja da se nacionalni festivali se morjau realizirati i u ovim okolnostima. Čestitam maestru Davoru Bobiću koji je u kratkom vremenu u specifičnim okolnostima osmislio program s angažmanom hrvatskih glazbenika. Ovo je velika obljetnica, VBV su jedan od prvih europskih festivala koji je posvećen ranoj, baroknoj glazbi i na takav način doprinijele su ne samo Varaždinu, već opće promociji te glazbe u Hrvatskoj i šire - navela je ministrica kulture. 

Varaždinski župan Radimir Čačić bio je razočaran što je nacionalna televizija barem na njenom Prvom programu zanemarila veliku obljetnicu. 

- Varaždinske barokne večeri spadaju u dvadesetak svjetskih manifestacija. One jedino nisu značajne za HRT. Za njih mi na Prvom imamo prijenos Vinkovačkih jeseni. Ne sjećam se naslova djela koje se izvodi 'Cura na sokaku' ili tako nešto... To je tragično. Pedeset godina, dvadeset godina jednog nacionalnog značaja, 13 zemalja partnera iz cijelog svijeta, vrhunski glazbenici... Žao mi je. To nije ni na kakav način problem politike, nego onih koji se pokušavaju dodvoriti politici. To je problem HRT-a i o tome ćemo morati ozbiljnije razgovarati - kazao je Čačić

Istaknuo je i posebnost festivala. 

- Ambijent je prekrasan. Nažalost, program je skraćen. Dobro je da nema govora, pa ću ga ja sada skratiti. Strašna je važnost ovog festivala za Varaždin. Ako želimo poslati poruku grada kulture, što on jest, grada koji traži svoju perspektivu na tom prostoru, kultura će biti sve važnija. Mi o tome moramo voditi pažnju i dati poseban značaj te dati sve više i više te sve bolje i bolje - istaknuo je varaždinski župan. 

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!