Vijesti / Društvo
Društvo
Varaždinska udruga završila je fantastičan projekt, priključila im se brojna poznata lica i građani
YouTube screenshot

'Čitam i uz tebe sam'

Varaždinska udruga završila je fantastičan projekt, priključila im se brojna poznata lica i građani

Udruga za djecu i mlade s teškoćama u razvoju 'Uz tebe sam' provodila je kampanju 'Čitam i uz tebe sam' od 2. srpnja do 2. kolovoza godine u suradnji s Gradskom knjižnicom 'Metel Ožegović' Varaždin (Odjel za mlade), a bila je namijenjena djeci s teškoćama u razvoju, mladim osobama s invaliditetom i drugoj djeci mlađeg uzrasta.

Svrha kampanje bila je kvalitetno ispuniti slobodno vrijeme djece i mladih uvodeći ih u književne svjetove kroz stvaranje e-edukativnih sadržaja te stavljanje knjige u središte pažnje kao izvore ugodnog, vrijednog i uzbudljivog iskustva.

Vrijednost ovih snimaka je u tome što su snimane s puno ljubavi za djecu s teškoćama u razvoju i mlade osobe s invaliditetom koji možda nikad zbog svojih razvojnih teškoća neće naučiti čitati i na taj način građani su iskazali empatiju i pružili podršku najranjivijim skupinama društva.

Pristiglo 150 minuta vrijednog sadržaja

U kampanji su sudjelovali građani koji su za djecu s teškoćama u razvoju i mlade osobe s invaliditetom slali audiovizualne sadržaje priča i bajki kojima su naša djeca i mladi uvedeni u svjetove dječje književnosti koje sami možda nikad ne bi otkrili.

Pristiglo je 150 minuta vrijednih snimaka, koje su pregledane više od 74.000 puta. Snimke su svakodnevno objavljivane u jutarnjem i večernjem terminu na FB društvenoj mreži i YouTube kanalu udruge.

Ukupno je čitalo 45 osoba, a pristiglo je 65 snimki, od čega 61 priča i 4 snimke podrške. Čitalo je više ženskih osoba (26), a malo manje muških (16).

Šarolik izbor priča

Čitali su se domaći autori (30) poput Luke Paljetka, Dubravke Ugrešić, Sunčane Škrinjarić, Mladena Kušeca, Grigora Viteza i strani poput braće Grimm, H. C. Andersena, Nicholasa Oldlanda, Becky Bloom (31)… Ali bilo je tu i vlastitih autorskih uradaka; Jan Kerekeš poslao je snimke svojih pjesama koje je napisao kao osnovnoškolac. Priče, bajke, basne, pjesme zračile su vedrinom, ljubavlju, govorile su o osjećajima, međusobnim odnosima, putovanjima...

picture
 

Najviše su čitale osobe u dobi između 14 i 36 godina (18), zatim osobe iznad 35 godina (14), ali i naši najmlađi čitatelji osnovnoškolci te vrtićarci (10). Kampanji su se pridružile i poznate medijske ličnosti poput Jana Kerekeša, avanturista Marina Zovka, novinara Gorana Štimca i kolumnista Branka Detelja.

Arhiva snimki

Vrijednost ove kampanje je u tome što će ovi uradci ostati arhivirani i dostupni na Youtube kanalu Udruge Uz tebe sam.

- Podsjećamo, glasno čitanje stavlja knjige u središte pažnje te ih predstavlja kao izvore ugodnog, vrijednog i uzbudljivog iskustva. Glasno čitanje pomaže djeci povezati ono što vide, čuju i pročitaju. Glasno čitanje odraslih djeci proširuje dječji vokabular i proširuje njihovo opće znanje. Glasno čitanje otkriva literaturu koju možda nikada sami ne bi otkrili, poput poezije, kratkih priča... Zahvaljujemo svima koji su čitali, našim partnerima Gradskoj knjižnici Metel Ožegović, Zakladi Zamah, medijima koji su proširili glas o kampanji i svima koji su se na bilo koji način uključili u kampanju - poručili su iz Udruge 'Uz tebe sam'.

 

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!