Vijesti / Društvo
Društvo
POPLAVA U MEĐIMURJU 'U jednom satu palo je 40 litara kiše po četvornom metru'
Foto čitatelja

REKORDAN BROJ

POPLAVA U MEĐIMURJU 'U jednom satu palo je 40 litara kiše po četvornom metru'

Načelnik Općine Nedelišće Darko Dania i Ivica Mustač, voditelj Vodnogospodarske ispostave za mali sliv Trnava rekli su kako su reagirali odmah po primitku informacije

Načelnik Općine Nedelišće Darko Dania kaže da su reagirali odmah nakon prvih informacija s terena i učinili najviše što se moglo u okviru njihovih nadležnosti.

- Održavanje svih sličnih kanala poput ovog je u ingerenciji Hrvatskih voda, tako da oni mogu puno preciznije objasniti zbog čega je došlo do poplave. Prema informacijama koje smo mi dobili iz briježnog dijela Međimurja, preko Preseke i Gornjeg Mihaljevca stigle su enormne količine vode zbog obilnih padalina. Mi smo odmah po primitku informacije reagirali i angažirali sva Dobrovoljna vatrogasna društva s područja općine na utvrđivanju nasipa i ispumpavanju vode iz poplavljenih prostora te ih moram pohvaliti zbog ogromnog doprinosa koji su dali u saniranju stanja. Hrvatske vode pomogle su značajnom količinom vreća s pijeskom te angažmanom većeg broja ljudi koji su se uključili u sanaciju. Osim u Macincu, problemi su se pojavili i na nekoliko lokacija u Črečanu i Paragu, ali hitnom intervencijom uspjeli smo stanje zadržati pod kontrolom, a tijekom noći se voda počela povlačiti, rekao je Dania.

picture
 

Ivica Mustač, voditelj Vodnogospodarske ispostave za mali sliv Trnava, pojašnjava zbog čega je u tako kratkom vremenu došlo do zagušenja kanala.

- Kiša je počela oko 18 sati i padala je tako snažno da je već za sat vremena kanal bio gotovo pun. Prema nekim mjerenjima u jednom satu palo je 40 litara kiše po četvornom metru, a o kakvoj se količini radi govori i podatak da je prosjek za cijelu godinu oko 900 litara kiše po četvornom metru. Sličnu smo situaciju na ovom području imali 2014.godine, ali tada su padaline bile znatno slabije, pa je trebalo oko 6-7 sati dok voda nije stigla ovamo, tako da smo imali vremena reagirati. Zato moram odati veliko priznanje lokalnim vatrogasnim društvima čiji su članovi odradili ogroman posao. Mi smo angažirali dodatne ljude, opremu i strojeve te osigurali vreće s pijeskom. Ova je situacija potvrdila da su opravdani naši planovi za izgradnju retencije Gornji Mihaljevec koja bi, u sličnim slučajevima, zaustavila prodor takvih količina vode na ovaj prostor. Jer sada ne samo da je bio poplavljen kanal, nego se vode proširila i na obližnja polja, pa i preko pruge.

Najnovije

Reci što misliš!