Stručno usavršavanje knjižničara i informatičara

U srijedu, 9. siječnja u Osnovnoj školi Ivanovec održano je Međužupanijsko stručno vijeće knjižničara Međimurske i Varaždinske županije, te Županijsko stručno vijeće informatičara Međimurske županije. Okupilo se šezdesetak knjižničara i informatičara kako bi učili o programu Comenius i eTwinningu koji provodi Agencija za mobilnost i programe EU, a u sklopu njihova Programa za cjeloživotno učenje.

To su programi koji daju široku paletu mogućnosti učiteljima i drugim sudionicima odgojno – obrazovnog procesa za suradnju, mobilnost, stručno usavršavanje i drugačiju dimenziju usvajanja znanja i vještina  u bilo kojoj zemlji Europske unije. Predavačica je bila gđa. Lidija Kralj, ambasadorica  eTwinninga u Hrvatskoj, inače profesorica matematike i informatike u OŠ Veliki Bukovec i osoba sa mnogo iskustva u pripremi i realizaciji projekata u sklopu programa Comenius i eTwinningu.

Primjere dobre prakse i svoja iskustva u ovom području prikazali su gđa. Ivana Ružić i ostali okupljeni informatičari i knjižničari koji su se do sada okušali u provedbi projekata.

Comenius je program koji obuhvaća niz aktivnosti kao što su stručno usavršavanje učitelja, pripremne posjete drugim zemljama, ugošćivanje asistenataiz cijele Europe, inidividualnu mobilnost učenika, školska partnerstva, a u suradnji s lokalnom zajednicom i regionalna i bilateralna partnerstva.  Važno je napomenuti da su sve aktivnosti, troškovi putovanja, usavršavanja i smještaja podmireni od strane Agencije za mobilnost i programe EU.

eTwinning je nešto jednostavniji jer ne podrazumijeva putovanja, već se sve aktivnosti i suradnja odvijaju online. Njegovo je obilježje suradnja škola iz različitih zemalja EU na zajedničkim projektima. Mogu se pokretati vlastiti projekti ili se pridružiti već postojećima, te se uključivati u grupe i nastavničke sobe prema vlastitim interesima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije