Pedest godina prve zaštite prirode u Međimurju

Prije pedeset godina, točnije 4. veljače 1963. godine proglašena je zaštita nad prvim objektom prirode u Međimurju – nad pojedinačnim stablom PLATANE u Nedelišću.

Nakon tog prijelomnog događaja u promišljanju zavičajne prirodne baštine, uslijedila su proglašenja zaštite nad drugim objektima i vrijednim područjima prirode, a kruna zaštitarskih nastojanja u Međimurju je proglašenje Regionalnog parka Mura-Drava u veljači 2011. godine, te Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav u srpnju 2012. godine. Regionalni park pokriva čak četvrtinu teritorija Međimurske županije, a novo vrijeme pred zaštitu prirode stavlja i nove izazove. 

Današnji djelatnici u zaštiti prirode Međimurja shvaćaju, dakle, da zaštita prirode u Međimurju nije započela osnivanjem i početkom rada Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Međimurja, već – eto – prije 50 godina, vrijednim radom tadašnjih povjerenika za zaštitu prirode. Kroz tih pet desetljeća, brojni su pojedinci i udruge odigrali značajnu ulogu u procesima razvijanja svijesti javnosti i donositelja odluka o važnosti formalne zaštite prirode i ulaganja u zaštitu prirode na terenu.

Kako bi dostojno obilježili pola stoljeća ideje zaštite prirode u Međimurju, Javna ustanova Međimurska priroda će 18. travnja 2013. godine (što je godišnjica proglašenja zaštite nad značajnim krajobrazom rijeke Mure) organizirati konferenciju na tu temu, zajedno s pratećom publikacijom u kojoj će biti obrađena predmetna tematika.

S obzirom da je zaštita prirode kao djelatnost često seljena iz jednog upravnog sektora u drugi, arhivsko gradivo nije lako dostupno i često mu se gubio trag, pa je potrebno određeno vrijeme da se utvrde određene povijesne činjenice koje žele objaviti u publikaciji koja će biti dostojna 50-godišnjice zaštite prirode najmanje hrvatske županije – Međimurja. 

Javna ustanova Međimurska priroda ustrojila je organizacijski odbor obilježavanja i uredništvo publikacije (Zbornika), kako bi se konferencija u travnju i obilježavanje pripremili i proveli na razini dostojnoj obljetnice.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije