u subotu

U ZGRADI SCHEIER Kreće radionica za djecu ‘Designathon’

Do srijede su otvorene prijave na inovativnu dječju radionicu – Designathon, s temom Kružna ekonomija – koja otvara sezonu Novih praksi u zgradi Scheier u Čakovcu

U zgradi Scheier u Čakovcu, u subotu 15. veljače, kreću događanja nove sezone društveno-kulturnih i umjetničkih programa pod nazivom Nove prakse. Prvo od događanja u sklopu programa jest jedinstvena radionica namijenjena djeci od 7 do 12 godina starosti nazvana Designathon, s temom Kružna ekonomija. Radionica je besplatna, no zbog ograničenog broja sudionika, obavezne su prijave koje su otvorene do ponoći u srijedu 12. veljače preko online obrasca.

Kako je nastao Designnathon? Svijet u kojem će današnja djeca živjeti znatno će se razlikovati od onoga u kojem živimo danas te će zahtijevati drugačiji set vještina. Uz razvoj novih kompetencija i vještina, također postoji potreba da se pitanja vezana uz održivi razvoj integriraju u formalno učenje, promjene koje se u školskom sustavu događaju presporo. Rješenje za prepoznati problem nalazi se u jedinstvenoj Designathon metodi. Designathon je strukturirana design-thinking radionica s elementima Maker pokreta u kojoj djeca (7–12 g.) osmišljavaju, grade i predstavljaju svoje izume-rješenja na društvena pitanja ili pitanja zaštite okoliša vezana uz UN Ciljeve održivog razvoja. Razvijena je u Nizozemskoj kako bi poticala kreativnost djece u dizajniranju boljeg svijeta korištenjem novih tehnologija.

Koja je struktura radionice? Designathon radionice su u osnovi multidisciplinarne, jer kombiniraju elemente znanosti, dizajna, Maker pokreta, društvenih znanosti i futurističkog razmišljanja u jednom programu. Na Designathon radionici kod djece se razvijaju sljedeće vještine: changemaker stav, kreativno razmišljanje, kritičko razmišljanje, tehnološka pismenost i suradnja – vještine prepoznate kao ključne za uspjeh u budućnosti. Učeći o aktualnoj temi vezanoj za održivi razvoj sudionici stječu kompetencije i osnažuju se da budu pokretači budućih promjena.

Sudionici radionice prvo su u fazi inspiracije kroz interaktivnu prezentaciju i diskusiju upoznati s problematikom otpada i konceptom kružne ekonomije te postojećim rješenjima (upcycling, dijeljenje, zatvoreni ciklusi). U fazi istraživanja podijeljeni u timove uče kako istraživati, prikupljati uvide i stvarati. U fazi ideacije predlažu rješenja za stvarni problem, zatim skiciraju svoje rješenje, a potom izrađuju prototip rješenja i predstavljaju ga ostalim sudionicima. Pri izradi prototipova rješenja koristi se poseban maker kit koji sadrži različite elektroničke komponente (LED lampice, propelere, motore, zvučnike, solarne panele…), u kombinaciji s raznim recikliranim materijalima. Tko vodi radionicu i koliko ona traje?

Trajanje subotnje radionice je od 09.30 do 14.00. Prezentacije dječjih rješenja na rasporedu su od 13.00 do 14.00, te su u tom terminu pozvani svi roditelji te učitelji koji su zainteresirani za saznati više o ovoj jedinstvenoj metodologiji i njenom utjecaju na djecu diljem svijeta. Petra Ravlić (CX konzultantica i Design Thinker), Sanja Novak (stručna suradnica u MZO) i Teo Drempetić Čonkić (copywriter i dizajner vizualnih komunikacija) – iskusni Designathon facilitatori i osnivači Designathon Works Hrvatska (facebook.com/gcdzagreb) – bit će mentori na radionici tokom koje će se pobrinuti da djeca dan provedu u zabavnom, ali edukativnom okruženju, te da sa sobom s nje ponesu vrijedno iskustvo koje će im koristiti u nošenju sa životnim izazovima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije