DESET GODINA RADA

UDRUGA ‘POMOĆ NEIZLJEČIVIMA’ Oni su utjeha teškim bolesnicima i njihovim obiteljima

U udruzi su udruženi volonteri sa širokom lepezom profesija, odnosno svi koji žele udruzi darovati svoje talente, pogođenoj obitelji svoje vrijeme, a teškom bolesniku svoju blizinu i pozornost

U Međimurju je 2. siječnja 2010. godine osnovana udruga “Pomoć neizlječivima”, sa svrhom promicanja svijesti o raznim oblicima pomoći bolesnicima koji boluju od teških i progresivnih bolesti, za koje je medicina učinila sve zahvate.

Budući da je preostalo jedino smirivati simptome, takav je bolesnik često otpušten iz bolnice i prepušten na daljnju skrb svojoj obitelji i svom matičnom liječniku i njegovom timu. O tome, i još mnogo više, znala je nekolicina žena koja se je spomenutog nadnevka sastala u Kotoribi i osnovala Udrugu. Kotoriba nije slučajno izabrana jer je tamo živjela Renata Marđetko koja je studirala palijativnu skrb na prestižnim učilištima u Engleskoj da bi kasnije postala prva magistra palijativne skrbi u Hrvatskoj.

Ona je izabrana za prvu predsjednicu, a koju funkciju vrši i danas. Danas nosi i prezime Bermanec i koordinatorica je palijativne skrbi u MŽ kao zaposlenica čakovečkog Doma zdravlja. Danas su dopredsjednice Udruge Verica Jećmenica-Jazbec, dr. med. I Spomenka Tomašić, bacc.med. techn., a tajnica Nataša Dumbović, bacc. med. techn.

U ono vrijeme, isto kao i danas, njezini sljedbenici rade na tome da upravo, u uvodu spomenutoj, fazi života žele obiteljima pomoći u brizi oko bolesnika. Zbog toga su u udruzi udruženi volonteri sa širokom lepezom profesija, odnosno svi koji žele udruzi darovati svoje talente, pogođenoj obitelji svoje vrijeme, a teškom bolesniku svoju blizinu i pozornost.

– Čovjek sadašnjice svjestan je neminovnosti smrti, no u njegovoj duši tinja lažni tračak nade da će smrt baš njega ipak zaobići. Stoga nije svaki čovjek sposoban biti bližnji teškom i neizlječivom bolesniku ili umirućemu. Često se nadamo kako će to netko drugi obaviti umjesto nas. Ta nas razmišljanja mogu navesti na sasvim pogrešan put. Događa se da si umislimo kako nismo u stanju biti uz svoje najmilije, roditelje, bračne drugove ili djecu kad su oni u završnoj fazi života-ističe mr. Marđetko-Bermanec i dodaje kako Udruga želi ohrabriti malog, običnog čovjeka da prepozna čas kada može priskočiti u pomoć neizlječivom bolesniku, na način da se s bolesnikom ophodi maksimalno toplo i ljudski, te da mu se omogući dostojanstveno umiranje. Ona dalje navodi kako je palijativna skrb je potrebna svugdje gdje su prisutni ljudi sa svojim krhkim tijelima, opterećenim dušama i ranjivim duhom. Stoga svaki pravi palijativac ima u svojoj blizini nepregledno područje rada.
-Palijativna skrb uvijek bi trebala početi onoga časa kada se bolesniku priopći njegova teška dijagnoza. Ta skrb mora obuhvatiti kako bolesnika, tako i njegovu obitelj. Ona nikad ne može nastupiti prerano, a nažalost, još uvijek često nastupa prekasno! – njezina je poruka.

Udruga već deset godina nudi fizičku, psihološku i duhovnu podršku bolesnicima i njihovim obiteljima, kako tijekom bolesti, tako i poslije smrti bolesnika. Obitelji koja je u fazi žalovanja itekako je potrebna blizine, suosjećanja i raznolike podrške. Osim individualne pomoći, Udruga organizira poučna predavanja, radionice i javne tribine. Svim dostupnim sredstvima žele osnažiti svijest društva o potrebi palijativne skrbi u našoj sredini.

Što je palijativna skrb?

To je o aktivna i sveobuhvatna briga za bolesnika čija bolest više ne reagira na postupke aktivnog stručnog liječenja. To znači da su učinjene sve potrebne pretrage, operacije, pronađena je dijagnoza bolesti i primijenjena sva stručna terapija. Ako je narav bolesti takva da bolesnik više ne reagira povoljno na terapiju, na nastupa faza palijativne skrbi.

To znači da se nadalje liječe samo simptomi koji uzrokuju patnju i nastoji se pružiti najbolju moguću njegu i omogućiti što bolju kvalitetu života sve do same smrti. Palijativa zagovara život i smatra ga dragocjenim. Ona ne priziva i ne ubrzava umiranje, ali smrt prihvaća kao sastavni dio života. Skrb za teške bolesnike je potreba suvremenog društva. Ona je humani iskorak prema svakom bližnjemu. Stoga je besplatna, dostupna svima bez obzira na dob, vrstu bolesti, vjeru, imovinski ili socijalni status…

Karakteristika Udruge?

Važna osobina palijative je poučavanje. Zato članovi  Udruge redovito aktivno sudjeluju na stručnim tečajevima, konferencijama i simpozijima. Oni posjećuju palijativne centre u našem susjedstvu i nastoje u svoj rad ugrađivati tuđa dobra iskustva. Poduka ovakve vrste je potrebna svima: bolesniku, njegovoj obitelji, zdravstvenim i socijalnim djelatnicima te svekolikoj javnosti.

Posudionica ortopedskih i drugih pomagala?

Unutar Udruge djeluje posudionica medicinskih pomagala u kojoj se besplatno na privremenu uporabu posuđuju pomagala potrebitima da bi im olakšali svakodnevnicu. Posudionica se pokazala kao iznimno praktičan oblik pomoći jer teška i dugotrajna bolest često pogoršava financijsku situaciju u obitelji te je obitelj često u nemogućnosti kupiti potrebno pomagalo.

O tome što su učinili u minuloj godini radili, postignućima i ono što im dalje predstoji bit će govora sutra, 18. siječnja, na godišnjoj izvještajnoj  skupštini koja će biti održana u prostorima ugostiteljskog objekta Zlatni breg u Zasadbregu s početkom u 17 sati.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije