Zimska služba u Međimurju spremna?

Pogledali smo kako izgleda Plan rada zimske službe 2012./2013. u našoj županiji pa donosimo neke dijelove tog dokumenta. U Međimurskoj županiji ukupno imamo županijskih cesta 221.9 km te lokalnih cesta 231.7 km što je ukupno 453.6 km.

Procjena stanja i potrebne količine materijala su sol iz silosa 800 tona, industrijska sol 300 tona, kameno posipalo 10 metara kubnih, dodatnih znakova 100, snjegobrani 100 m, signalno kolje 800 komada i hladni asfalt 10 tona.

Na području Županijske uprave za ceste Međimurske županije predviđena su dva stalna mjesta pripravnosti (Čakovec i Goričan) koja ispunjavaju uvjete za boravak ljudi te obavljanje poslova za ljetno i zimsko održavanje cesta, uskladištenje materijala, smještaj vozila i potrebne opreme.

Proračunom potrebnih kapaciteta mehanizacije i opreme za potrebe održavanja cesta u zimskim uvjetima utvrđeno je da TEGRA d.o.o. Čakovec i Pavlic-asfalt-beton Goričan imaju sve potrebne vlastite kapacitete mehanizacije i opreme. Za svaku stalnu i povremenu zimsku bazu izrađuje se tablični pregled cesta koje se održavaju iz tog mjesta pripravnosti.

Dežurni, dežurne odgovorne tehničke osobe i djelatnici u dežurstvu dužni su za vrijeme svog rada pratiti vremenske prilike i oscilacije temperature zraka, te pravovremeno organizirati obilazak cesta, a naročito kritična mjesta tj. mostove, nadvožnjake, opasne zavoje, uspone i dionice cesta u usjecima i šumovitim predjelima. Obilazak spomenutih lokacija obavezan je kad temperatura zraka oscilira oko 0° C. Ukoliko dođe do promjena na kolniku i početka stvaranja poledice dužni su intervenirati odmah na licu mjesta ili pozvati i uputiti vozila s posipačem na intervenciju.

Županijska uprava za ceste temeljem obavljenog brojenje prometa na županijskim i lokalnim cestama i temeljem višegodišnjeg iskustva i prioriteta iz prethodnih godina zimskih službi, napravila je kriterije razine prednosti ( I, II i III) i služnosti ( 1. ili 2.). Cesta se smatra prohodnom kada je radovima na uklanjanju snijega omogućeno prometovanje vozila uz upotrebu zimske opreme u skladu s posebnim propisom prometovanja vozila u zimskim uvjetima.

Kritične dionice cesta ili mjesta na kojima se prema dosadašnjim iskustvima mogu očekivati uvjeti koji zahtijevaju ograničenje ili zabranu prometa su:

1. ŽC 2001 Mohokos
2. ŽC 2018 Belica – Gardinovec
3. ŽC 2003 Turčišće – Donji Hrašćan
4. ŽC 2005 Vrhovljan – Štrukovec
5. ŽC 2020 Gornji Kuršanec – Kuršanec
6. LC 20039 Prelog – Donja Dubrava

Prikupljanje informacija o stanju na cestama obavlja se redovito tri puta dnevno u terminima: 5 sati, 13 sati i 17 sati, a po potrebi i više puta dnevno ovisno o vremenskim prilikama i stanju prometnica. Središnje mjesto pripravnosti – Stožer Zimske službe – asfaltna baza Ivanovec povezan je Internetom s Republičkim hidrometeorološkim zavodom – Meteorološkim centrom, od kojeg dobiva podatke o izgledima vremena za 3-5 dana unaprijed (jednom tjedno), te dnevne prognoze vremena dva puta dnevno (07,30 i 13,30 sati). Meteorološki izvještaji obuhvaćaju izglede vremena sa svim elementima (najviše i najniže temperature, mogućnost i intenzitet padavina, mogućnost nastanka zapuha, snagu vjetra i mogućnost nastanka poledice).

Izvršen je proračun količine kako mehanizacije tako i radne snage te materijala koji se koristi u Zimskoj službi. Jedinične cijene radne snage i mehanizacije su iz troškovnika Ugovora o obavljanju poslova redovnog održavanja i zaštite županijskih i lokalnih cesta na području Međimurske županije za razdoblje od 16. travnja 2010. do 15. travnja 2014. godine. Varijabilni troškovi izračunati su na temelju planiranih količina pojedinih radova i materijala prema iskustvu iz prethodnih godina i godišnjem planu, a iznose 2.750.000,00 kn sa PDV-om.

U potpisu materijala je ravnateljica Županijske uprave za ceste Međimurske županije Ljerka Cividini, mag.ing.traff. Cijeli dokument i gdje se vaše mjesto nalazi u njemu možete pronaći ovdje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije