Za revitalizaciju Starog grada potrebno 47.470.175,00 kuna

Jedna od točaka 25. sjednice Skupštine Međimurske županije bit će projekt “Regija digitalnih muzeja.” Upravni odjel za poslove Skupštine i opće poslove izradio je materijal koji se predlaže Skupštini Međimurske županije da usvoji odluku.

Muzej Međimurja Čakovec obratio se Međimurskoj županiji sa zamolbom da se u Proračunu Međimurske županije za 2013. godinu osiguraju sredstva za izradu projektne dokumentacije u iznosu od 450.000,00 kuna za projekt “Regija digitalnih muzeja”. Ukupna visina sredstava potrebna za izradu projektne dokumentacije je 2.949.000,00 kuna, a Međimurska županija ce osigurati 15%, što iznosi 450.000,00 kuna.

Radi se o Programu pripreme i provedbe razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz fondova EU u 2012. godini, kojeg je pokrenulo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Sam projekt “Regija digitalnih muzeja” odnosi se na očuvanje kulturne i povijesne baštine korištenjem novih tehnologija u prezentaciji i međunarodnoj promociji regije sjeverozapadne Hrvatske.

Muzej Međimurja planira ovim projektom obnoviti i revitalizirati Stari grad u Čakovcu, a obuhvatit će se rekonstrukcija dijela palače Starog grada – sanacija konstrukcije, rekonstrukcija dijela palače Starog grada – unutarnje uređenje i postav, rekonstrukcija fortifikacije sa prilaznom cestom, rekonstrukcija obzida, rekonstrukcija dvorišta i projekte multimedije, za što će ukupno biti potrebno 47.470.175,00 kuna.

Sredstva će preko Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova RH, uz pomoć REDEA-e biti osigurana iz strukturnih fondova EU. Dokumentacija za palaču postoji uključujući potvrdu glavnog projekta. Za palaču ne postoji projekt koji ce definirati digitalni i multimedijalni dio postava Muzeja i opremu koja je potrebna za njihovu realizaciju. Za ostatak je potrebno izraditi idejno rješenje (građevine i multimedijski scenarij i oprema), glavne i izvedbene projekte i ishoditi potrebne uvjete i lokacijsku dozvolu i potvrdu glavnog projekta.

Projektom “Regija digitalnih muzeja” obuhvaćene su Međimurska županija, Varaždinska županija, Koprivničko-križevačka županija, Krapinsko-zagorska županija, Zagrebačka županija i Grad Zagreb. Sredstva odobrena za sufinanciranje izrade projektne dokumentacije projekta “Regija digitalnih muzeja” planirana su u Proračunu Međimurske županije za 2013. godinu, Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i sport, program  “Fortifikacija, obnova i restitucija dijela Starog grada”.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije