U Međimurju se obilježava Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

U četvrtak je ispred zgrade Scheier u Čakovcu održana konferencija za novinare koju su održali Udruga Zora i Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, koji partnerski provode projekt “Šalji dalje”, podržan od Ministarstva zdravstva. Specifični ciljevi projekta su povećanje znanja mladih Međimurske županije o spolno prenosivim infekcijama/bolestima (HPV, klamidija, HIV), njihovim posljedicama i načinu prevencije.

Također, cilj je pokrenuti javnu kampanju te lobiranje donositelja odluka i ostalih dionika koji utječu na mlade za pokretanje ideje zdravstvenog servisa u Međimurskoj županiji koji bi pružali preventivne usluge poput savjetovanja, testiranja i ginekoloških pregleda za mlade, koje nam je itekako potrebno. Tom prilikom voditeljica projekta ispred Udruge Zora Marina Kolar naglasila je: “U sklopu projekta “Šalji dalje” koji provodimo s Zavodom za javno zdravstvo provedene su mnoge aktivnosti.

Najvažnije za spomenuti je da su u listopadu i studenom doktorice Školske medicine – dr. Slugan, dr. Legen-Zvornik te dr. Uvodić- Đurić održale 12 predavanja u svim srednjim školama u Međimurskoj županiji, kojima je bilo obuhvaćeno više od 800 učenika. Tema predavanja je bila uvod u spolno reproduktivno zdravlje, spolno prenosive infekcije te kako se ponašati spolno odgovorno. Povodom Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a štampani su edukativni materijali koji će biti dijeljeni: baloni, kondomi u edukativnim kutijicama, bedževi i najvažnije – 4 razglednice s različitim edukativnim porukama o spolno prenosivim infekcijama (SPI).

Kako je ime projekta s razlogom “Šalji dalje” kreirane su edukativne razglednice koje se mogu slati dalje, a sadrže zanimljive činjenice o SPI.  Što se tiče HIV-a, važno je spomenuti kako je u Republike Hrvatske registrirano skoro tisuću osoba inficirano HIV-om, no mjesta bezbrižnosti nema. Budući da se u Hrvatskoj testira samo 2% stanovništva, pitanje je koliko zapravo ima HIV pozitivnih osoba u Hrvatskoj.”

Marina Payerl-Pal, dr. Med., ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije istaknula je da Zavod za javno zdravstvo nastavlja dobru suradnju s Udrugom Zora na promicanju pozitivnih stavova kod osjetljive populacije – mladih. Svjetski dan borbe protiv AIDS-a ima širi značaj zbog čega je uputila poruku mladima da se ponašaju odgovorno vezano uz svoje spolno i reproduktivno zdravlje, čime se radi prevencija dugoročnih posljedica. Zavod za javno zdravstvo radi dijagnostiku, odnosno može obaviti testiranje na spolno prenosive infekcije – klamidiju, sifilis, gonoreja, virusne hepatitise B i C te besplatno testiranje na HIV uz uputnicu.

Na konferenciji se obratila i Narcisa Slugan, dr. med. spec. školske medicine.  – Doktorice školske medicine, dr. Zvornik Legen i dr. Uvodić Đurić i ja radimo u savjetovalište za školsku djecu i mlade te smo zadužene i za srednje škole i studente. Osim osobnog dolaska, koji nam je najdraži, mladi redovito koriste i mogućnost savjetovanja preko mobitela i e-maila.

Mladi postaju sve odgovorniji, no još uvijek nisu odgovorni koliko bi trebali biti. Najčešće dođu kad se već desi neki problem, a trebali bi više dolaziti prije toga, dakle djelovati preventivno, rekla je Slugan. Tijekom konferencije za novinare  na pročelje zgrade Scheier postavljena je i velika instalacija – crvena vrpca od 8 metara, koja predstavlja simbol borbe protiv AIDS-a. 

Povodom Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a organizirane su razne aktivnosti na koje ste dobrodošli:

30.12. (petak) od 12.30-13.30 sati– Podjela kondoma u edukativnim kutijicama na Trgu Republike Čakovec

1.12. (subota) KONDOM Party, Podroom, drink and music club  (Kralja Tomislava 31, Čakovec)
Tijekom cijelog dana svi posjetitelji će dobiti kondom u edukativnim kutijicama i edukativne materijale. AIDS se ne događa drugima. Restez couverts! May the condom be with you!

3.12. (ponedjeljak) u 16 sati, prikazivanje edukativnih filmova o spolno reproduktivnom zdravlju u suradnji s udrugom Autonomni centar ACT, u njihovom prostoru (Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec)

– “Ti & ja – educirajmo se zajedno” (25 min) edukativni je film udruge Zora za mlade. Film  progovara o mitovima o spolno reproduktivnom zdravlju u koje mladi vjeruju i zbog koji se, ni ne znajući, dovode u opasne situacije. Na zabavan, a istovremeno i poučan način film mladima pomaže da razumiju zbog čega je važno da ozbiljno shvaćaju svoje zdravlje, ali i zdravlje onih koje vole.

– “10 minuta za HIV” (10 min) je kratak igrani film u kojem se na jednostavan način objašnjava načine na koje se HIV može prenijeti te u kojim slučajevima.

– “Jutro poslije” (25 min) je igrano edukativni film koji na pomalo šaljiv način govori o spolno prenosivim bolestima i zdravom spolnom životu ne baveći se moraliziranjem već upućivanjem mladih kako da problem riješe. Uz uvid u svaku spolnu bolest (uzročnici, simptomi, način infekcije, testiranje, pregledi, liječenje, zaštita), film je zamišljen kao vodič kroz spolno prenosive bolesti.

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a obilježava se 1.12 svake godine kako bi upozorili na pandemiju HIV-a, uzročnika bolesti AIDS.  Diljem svijeta održavaju se razni događaji koji imaju za cilj podizanje javne svijesti i bolje razumijevanje osoba koje žive s HIV-om. Progovaranjem o spolno prenosivim infekcijama i problemima vezanima uz njih jedan su od načina na koje se borimo protiv stigme, diskriminacije i tabua. Važno je educirati se o načinima prijenosa kako bi mogli zaštititi svoje zdravlje kao i zdravlje osoba koje volimo.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije