Vijesti / Društvo
Društvo
KUĆA ZNANJA Međimurje ima jedinstven Centar izvrsnosti iz matematike, kemije, fizike i biologije u Hrvatskoj
Međimurska županija

ODLIČNA STVAR ZA UČENIKE

KUĆA ZNANJA Međimurje ima jedinstven Centar izvrsnosti iz matematike, kemije, fizike i biologije u Hrvatskoj

Cilj Centra je poticati izvrsnost kod učenika koji pokazuju darovitost za pojedino područje

- Prirodna znanost kao jedna od najprofinjenijih djelatnosti ljudskog uma nije oblikovana krutim slovom otisnutim na prašnjavom papiru ili kao plod čiste racionalne misli starogrčkih filozofa već kao rezultat opažanja prirodnih fenomena i empirijskog proučavanja u kontroliranim uvjetima te traženja općih zakonitosti koji se daju sažeti u elegantne matematičke jednadžbe. I upravo tako bi ju trebalo naučiti. To je ipak često nemoguće izvesti u dovoljnoj mjeri na redovnoj nastavi, stoga Centar izvrsnosti Međimurske županije iz matematike, kemije, fizike i biologije tim više dobiva na važnosti za nas učenike zainteresirane za predmete o kojima ovdje imamo priliku više učiti i u njima se usavršavati.

Sretan sam i zahvalan što imam prilike biti dio ovog projekta i hvala svima koji su nam to omogućili - riječi su učenika gimnazije Josipa Slavenskog prirodno matematičkog smjera Ivana Premuša koji je danas bio dijelom svečanog otvaranja uz više od 100 kolega, polaznika Centra izvrsnosti Međimurske županije iz matematike, kemije, fizike i biologije.

Međimurje ima jedinstven Centar izvrsnosti iz matematike, kemije, fizike i biologije u Hrvatskoj Fotogalerija

Cilj Centra je poticati izvrsnost u području u kojem pojedinac pokazuje motiviranost i darovitost, utječujući time na promicanje kulture kvalitetne i izvrsnosti sustava obrazovanja u cjelini. Potvrda toga su pozitivni učinci za učenike i nastavnike koji su uključeni u Centar izvrsnosti.

Župan Posavec: Izvrsnost treba poticati, a ulaganje u obrazovanje je najbolja investicija za našu budućnost!

- Dobro došli u kuću znanja Međimurske županije i ovo što danas radimo sjajan je početak nečega što će desetljećima funkcionirati i koji će iznjedriti mnoge znanstvenike, talentirane ljude u svom području. Naša škola se profilirala u jednu odgojnu i obrazovnu uslugu koja je ostvarila brojne uspjehe i rezultate na državnom i međunarodnom planu, zahvaljujući upravo STEM području. Ova priča je nadogradnja svega što imamo u razredima diljem Međimurske županije i hvala Vam svima što ste se uključili u Centar znanja Međimurske županije iz matematike, kemije, fizike i biologije - istaknula je ravnateljica Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec Sandra Breka Ovčar

Od 103 prijavljena učenika iz Srednje škole Čakovec, Tehničke škole Čakovec, Srednje škole Prelog i Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec broj prijavljenih po predmetima iz biologije je 42, matematike 27, kemije 21 i fizike 12, a u kojem sudjeluje 17  nastavnika.

- Slijedi nam jedno posebno putovanje kroz znanje, razvoj inovativnosti i pozitivnog stava kod učenika prema prirodoslovlju, matematici i tehnici, hvala vam što ste odabrali Centar izvrsnosti i nadam se da ćemo zajedno rasti, da ćete i vi nas poticati da i mi budemo bolji mentori, a mi ćemo se zajedno družiti subotama od listopada do travnja - kratko je rekao voditelj Centra izvrsnosti Krešimir Trojko. Također, Centar izvrsnosti znači priliku za druženje s ljudima sličnih interesa, ali i stjecanje novih poznanstva i učenje jedni od drugih, od starijih kolega, učenika s drukčijim podlogama, od iskusnih mentora. 

U ime 17 mentora obratila se Žaklin Lukša koja je istaknula kako je sretna što je prepoznat rad mentora i darovitih učenika koje treba poticati.

- Često se hvalimo brojem učenika koji su osvojili vrhunska odličja te iza svakog njihovog uspjeha stoji bezbroj sati rada učenika i mentora. Biti mentor onim učenicima koji su motivirani, žele raditi to je najveći uspjeh. Hvala onima koji su prepoznali što treba Međimurju i danas otvorili Centar izvrsnosti - rekla je.

Timski rad kamen je temeljac modernog znanstvenog istraživanja, a upravo na taj način funkcionira obrazovni sustav u Međimurskoj županiji.

- Izvrsnost treba poticati, a ulaganje u obrazovanje je najbolja investicija za našu budućnost. Otvaranjem današnjeg Centra izvrsnosti Međimurske županije iz matematike, kemije, fizike i biologije jedinstveni smo u Hrvatskoj u takvoj organizaciji Centra.  Hvala svima vama mentorima, učenicima, ravnateljici što ste pokazali da želite ulagati u sebe, u znanje i da želite nešto više i bolje. Pratimo vas i vaš rad i zaslužujete najbolje uvjete za svoje obrazovanje. Želim vam puno sreće i uspjeha i u budućnosti! - naglasio je župan Posavec.U Centru radi 17 nastavnika koji su kompetentni, iskusni i motivirani profesori, mentori su učenicima na državnim i međunarodnim natjecanjima, članovi su državnih povjerenstva, stručnih radnih skupina za izradu ispita na državnim  maturama, profesori i mentori savjetnici, nagrađeni odgojno – obrazovni djelatnici iz matematike su Tamara Srnec, Štefanija Požgaj, Mirjana Hranilović, Ljubica Blažinčić, Nina Mikolaj Varga, Miljenko Blažeka, Nikola Lepen. Iz biologije su Žaklin Lukša, Lara Kralj, Nevenka Sinković, Tanja Šalamon. Iz područja kemije to su Krešimir Trojko, Davorka Majetić, Nikola Škvorc, a iz fizike Melita Sambolek, Karmena Vadlja Rešetar i Nikola Friščić.

Međimurska županija, kao jedan od osnivača, osigurala je sredstva u iznosu od 230.000 kuna u kojima su pokriveni troškovi rada nastavnika, opreme za odvijanje kvalitetne, suvremene nastave, nabava stručne literature, stručnog usavršavanja nastavnika, gostovanja vanjskih predavača i stručnjaka te interdisciplinarni projektni dan za sve učenike.

Na današnjem svečanom otvaranju i obilasku Centra nastupala je Vitomira Turk, a potporu je dala i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje Međimurske županije Blaženka Novak.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!