Vijesti / Društvo
Društvo
STROŽA PRAVILA KOD PORODA Samo (izvan)bračni i životni partneri mogu biti pratnja rodilji
Marko Jurinec/Pixsell; Opća bolnica Varaždin

promjene nakon incidenta

STROŽA PRAVILA KOD PORODA Samo (izvan)bračni i životni partneri mogu biti pratnja rodilji

- Ovime se želimo uskladiti s većinom drugih rodilišta u Hrvatskoj, prije svega s našim krovnim ustanovama, a to su klinike u Zagrebu, a sve s ciljem sigurnosti i zaštite naših trudnica, rodilja, djece...

Sigurnost, posvećenost te najkvalitetnija zdravstvena skrb i njega svake rodilje te njenog djeteta - primarna je zadaća liječničkog i ostalog medicinskog osoblja Službe za ginekologiju i opstetriciju Opće bolnice Varaždin

- Svjesni smo kako je porod izuzetno stresno vrijeme za buduću majku, te ga svojim stručnim znanjem, ali i brigom za svaku našu pacijenticu, nastojimo, što je moguće više, učiniti što ugodnijim te događajem kojeg će se s radošću sjećati cijelog života - izjavila je Risek te nastavila:

- Veliku pažnju posvećujemo i kvalitetnoj komunikaciji zdravstvenog osoblja i trudnice/rodilje jer smatramo kako je to značajna komponenta doživljaja svake trudnoće odnosno poroda. Danim informacijama prije i tijekom poroda, nastojimo postići da rodilja dobije potpuni uvid u tijek poroda, eventualna alternativna rješenja, neposredne i dugoročne posljedice njezinog odbijanja medicinskih intervencija za plod i nju samu, te nam je izuzetno važno da znamo je li rodilja razumjela informaciju - pojasnila je v.d. pročelnica Službe za ginekologiju i opstetriciju OB Varaždin.

Vezana vijest

Izidora Feješ, dr. Hrvoje Brijačak NEMILE SCENE INCIDENT U RODILIŠTU 'Ginekolog me fizički napao, još imam modrice i ogrebotine!' Iz bolnice odgovaraju: 'Morali smo zaštititi rodilju'

Naglasila je i kako je rađaonica jedno vrlo ozbiljno radilište i kao takvo mjesto nulte tolerancije na incidente.

- Obzirom na učestale konflikte pojedinih osoba u pratnji rodilja u našoj rađaonici s medicinskim osobljem, učestalim uplitanjem u stručan rad liječnika i primalja te time i ometanja liječnika i primalja u obavljanju poslova u rađaonici, a sve je eskaliralo nedavnim događajem u rađaonici, prilikom čega je ozbiljno dovedeno u pitanje sigurnost više rodilja koje su se u tom trenutku našle u rađaonici, a time i indirektno sigurnost njihove nerođene djece - Stručni kolegij Službe za ginekologiju i opstetriciju Opće bolnice Varaždin jednoglasno je istaknuo potrebu nadopune Pravilnika o kućnom redu i pravila ponašanja u našoj rađaonici - izjavila je Risek.

Prema toj nadopuni - pratnja rodilje u porođaju može biti isključivo bračni ili izvanbračni partner sukladno Obiteljskom zakonu te životni partner sukladno Zakonu o životnom partnerstvu osoba istog spola. 

Pojašnjavajući ovu nadopunu Risek je naglasila da u OB Varaždin obveza i dužnost poduzeti sve mjere kako bi se ovakvi incidenti u rađaonici izbjegli u budućnosti.

Vezana vijest

Trudnoća, trudnica 'jako nam je žao' KORAK UNAZAD Udruga Roda o novim pravilima u varaždinskom rodilištu: 'Ovakva odluka diskriminira rodilje koje nisu u braku ili u životnom partnerstvu'

Podsjetila je, da kao i do sada, prisustvo partnera porođaju moguće je tek nakon završenog trudničkog tečaja na kojem se dobivaju informacije o Kućnom redu rodilišta, tijeku poroda, načinom vođenja istog, mogućim trajanjem, kao i mogućim komplikacijama.

- Ovime se želimo uskladiti s većinom drugih rodilišta u Hrvatskoj, prije svega s našim krovnim ustanovama, a to su klinike u Zagrebu, a sve s ciljem sigurnosti i zaštite naših trudnica, rodilja, djece, te zaštite naših liječnika i primalja - rekla je Risek.

Prijedlog Odluke o nadopuni Pravilnika o kućnom redu i pravila ponašanja u rađaonici OB Varaždin potvrdilo je i Stručno vijeće Opće bolnice Varaždin kojeg čine voditelji ustrojstvenih jedinica zdravstvenih djelatnosti Opće bolnice Varaždin.

Odjel za kvalitetu OB Varaždin uskladio je Pravilnik o kućnom redu i pravila ponašanja u rađaonici prema traženim pravilima struke.

- Ova odluka, donijeta na temelju iskustva, znanja i pravila dobre prakse u medicini, ima samo jedan cilj, a to je rodiljama pružiti siguran porod i najbolju moguću zdravstvenu skrb za njih i njihovu djecu - zaključila je Risek.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Category: 5935

Reci što misliš!