U svakoj petoj srednjoj školi našli nepravilnosti: Na listi i ETŠ Čakovec

Ministar obrazovanja Željko Jovanović u četvrtak je predstavio rezultate nedavnog nadzora u 118 srednjih škola u Hrvatskoj, nakon kojeg je otkriveno kako je u svakoj petoj srednjoj školi bilo nepravilnosti, javlja portal Danas.hr.

Prosvjetna inspekcija je tako predložila smjenu čak 14 ravnatelja zbog nepravilnosti pri upisima u prve razrede. Izdano je i 15 prekršajnih naloga zbog nepoštivanja rokova i postupka upisa, pogodovanja pojedinim kandidatima i upisivanja učenika koji nisu prešli bodovni prag. Čak 149 nezakonito upisanih učenika prebačeno je u druge u koje su se mogli upisati na temelju svojih ocjena.

U 27 škola utvrđeni su propusti od kojih je većina otklonjena inspekcijskim naredbama, odnosno tijekom samih nadzora. Najčešće je tu bila riječ o propustima pri bodovanju posebnih uvjeta, koji su brzo ispravljeni pa nije bilo potrebe za težim sankcijama, prenosi Jutarnji list.

“Dolaskom na mjesto ministra zatekao sam nered i kaos koji su bili doveli do svojevrsnog modela ‘običajnog prava’ temeljem kojeg su se mimo propisa i zakona upisivali učenici, zapošljavali supružnici, učenici pekli torte za političare i djelatnike MZOS-a… Jednostavno, postojao je umreženi sustav u kojem nije bilo važno poštivati propise i zakone. Trgovalo se sitnim osobnim interesima u kojima su sudjelovali pojedini ravnatelji škola, djelatnici gradskih i županijskih uprava, državni tajnici i zaposlenici MZOS-a. Djeci se na kraju osmog razreda, slala poruka da nije bitno kakvi su bili učenici i kakve ocjene imaju jer postoji način da se upišu u prvi razred mimo propisa i zakona, vezom, plavom kovertom ili političkim utjecajem”, rekao je ministar obrazovanja Željko Jovanović predstavljajući rezultate nadzora.

Do sada je razriješeno devet ravnatelja, a za ostalih pet razrješenja teče propisani rok školskom odboru da donese odluku. Ako to odbiju, ministar će morati ponovno pisati odluke.

Riječ je o školama: zagrebačka XV. gimnazija, Poljoprivredno-prehrambena škola Požega, Zdravstveno-veterinarska škola Andrije Štampara u Vinkovcima, I. gimnazija u Osijeku, Trgovačka i tekstilna škola Rijeka, Strukovna škola Pula, Srednja škola Koprivnica, Ekonomska i trgovačka škola Čakovec, Škola za medicinske sestre Vrapče u Zagrebu, Ugostiteljsko-turističko učilište u Zagrebu, Srednja škola Braća Radić u Kaštelima, Tehnička škola za strojarstvo i brodogradnju u Rijeci, Prirodoslovna školi Karlovac te Šumarska i drvodjeljska škola u Karlovcu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije