Međimurski amateri na državnim smotrama i susretima

Veoma bogatu i uspješnu stvaralačku jesen započeli su međimurski amateri , koji su Zajednicu HKUU MŽ predstavljali na državnim susretima i smotrama u organizaciji Hrvatskog sabora kulture. Prvo je održan 31. Susret hrvatskih zavičajnih književnika, 9. rujna u Križevcima.

Na književni natječaj 31. susreta hrvatskih zavičajnih književnika 122 autora poslala su svoje pjesničke, prozne i dramske uratke, pisane na tri jednakovrijedna hrvatska narječja. Prosudbeno povjerenstvo izdvojilo je 62 književna autora, od kojih je temeljem izvrsnosti, izabralo četvero dobitnika plakete te 20 autora nagradilo pohvalnicom. 

Plaketu “Kalman Mesarić” za dramsko stvaralaštvo dobio je Božidar Glavina iz Preloga za komediju “Skrivačkanje”, a Pohvalnicu je dobio Stjepan Škvorc iz Belice za komediju “Pred vratima”. Pohvalnicu za pjesništvo na književnom standardu dobila je Kristina Štebih iz Čakovca za pjesme Povratak i Diobe.

U dvorani Pučkog otvorenog učilišta – Hrvatski dom u Petrinji 6. listopada održan je 9. Susret hrvatskih malih vokalnih sastava. Nakon iscrpne selekcije unutar samostalnih preslušavanja i održanih Smotri u 11 hrvatskih županija, na ovom nacionalnom Susretu nastupilo je 20 malih vokalnih sastava s ukupno 300 izvođača i to u kategorijama klasične glazbe, suvremenog višeglasja, izvorne pučke glazbe i folklornih zborova.

Međimurska županija bila je zastupljena sa čak tri predstavnika i to: Ženska vokalna grupa pjevačkog zbora “Josip Štolcer Slavenski” Čakovec, dirigentica Senka Bašek Šamec koja je prošle godine bila proglašena za najbolju vokalnu skupinu, zatim Muška vokalna skupina KUD-a “Katruže” Ivanovec voditelj Đuro Horvat i Ženska vokalna skupina “Ftičice” KUD-a “Mura” Mursko Središće – voditeljica Marija Trstenjak. Najuspješnijim malim vokalnim sastavom proglašena je Ženska vokalna skupina “Sotelia” KUD-a “Rikard Jorgovanić”, Hum na Sutli.

I Čakovec bio je domaćin jednom državnom susretu i to 19. Susretu hrvatskih folklornih ansambala u Centru za kulturu, 6. i 7. listopada 2012, čiji su organizatori bili HSK i Zajednica HKUUMŽ, a suorganizator KUD “Kaštel” Pribislavec Susret je i ove godine bio financiran sredstvima Ministarstva kulture RH, Međimurske županije i Grada Čakovca. Ove godine u programu je sudjelovalo 14 folklornih skupina/ansambala iz Hrvatske te gosti iz Slovenije.

Naši predstavnici bili su folkloraši KUU “Seljačka sloga” iz Nedelišća, koji su izveli dvije koreografije (Međimurje i Posavina) Matije Grabrovića. Stručno povjerenstvo koje je pratilo ovaj susret najboljom koreografijom proglasilo je koreografiju “Nad Neretvom misečina pala” KUD-a “Metković” iz Metkovića.

U subotu, 13. listopada 2012. u školskoj sportskoj dvorani u centru Grada Ogulina, održan je 19. Susret hrvatskih tamburaških orkestara. Na susretu je nastupilo deset tamburaških orkestara, koji su po ocijeni stručnog povjerenstva, na županijskim smotrama tamburaških orkestara i samostalnim preslušavanjima, ocijenjeni najboljim ocjenama i na taj način izborili nastup na državnoj smotri. Naš kraj veoma uspješno predstavljao je mladi Tamburaški orkestar KUU “Zvon” župne zajednice iz Male Subotice čiji je dirigent Valentino Škvorc.

Prvu nagradu Hrvatskog sabora kulture osvojio je Tamburaški orkestar Centra tradicijske kulture Varaždin. 20. i 21. listopada 2012., održao se nacionalni – jubilarni 45. Susret hrvatskih pjevačkih zborova u Novigradu. Na Susretu je nastupilo 15 hrvatskih zborova najbolje ocjenjenih na županijskim smotrama. Ove godine prema odluci stručnog povjerenstva nagrada Grand prix dodijeljena je Mješovitom pjevačkom zboru “Vox Animae” iz Splita koji su nastupili pod dirigentskim vodstvom Tomislava Veršića

Posebnu i izuzetno cijenjenu nagradu – Nagradu za najbolje izvedenu skladbu hrvatskog skladatelja osvojio je prošlogodišnji laureat, međimurski predstavnik pjevački zbor “Josip Štolcer Slavenski” iz Čakovca i dirigentica Senka Bašek-Šamec za izvedbu skladbe Davora Bobića “Izgubljeno stado”. Nagradu im je u ime Hrvatskog društva skladatelja dodijelio skladatelj Massimo Brajković.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije