Tri međimurske škole sudjeluju na međunarodnom natjecanju

Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec i osnovne škole Vidikovac, Nedelišće i Prelog ovog tjedna sudionice su petog ciklusa projekta Svjetskog fonda za prirodu WWF i Zaklade ERSTE –  “Europske škole za živući planet”. Učenici i profesori sudjeluju na događaju koji će označiti početak novog ciklusa međunarodnog školskog natjecanja.

Timovi koje čine 33 učenika i profesora iz devet zemalja – Austrije, Bugarske, Hrvatske, Mađarske, Moldavije, Rumunjske, Slovenije, Srbije i Ukrajine, sudjeluju u jednotjednoj akademiji koja se održava u austrijskom gradu Ilmitzu. Putem radionica i aktivnosti u prirodi, učenici uzrasta od 12 do 17 godina dobiti će informacije o temama vezanim za prirodu i očuvanje životne sredine, koje su obuhvaćene projektima “Dunav – europska linija života” i “Ekološki otisak – globalni efekti potrošnje”.

– Petu godinu za redom, ova inicijativa povezuje učenike i profesore iz različitih zemalja i kultura, kojima je zajednička ljubav prema prirodi. U središtu naše pažnje je aktivno sudjelovanje, jer želimo omogućiti učenicima da budu aktivni, da izraze svoje mišljenje u javnosti i da motiviraju druge da se priključe. Sa nestrpljenjem očekujemo koje će velike ideje biti realizirane u ovogodišnjem ciklusu, rekla je Barbara Tauscher, voditeljica austrijskog projekta edukacije o životnoj sredini WWF-a.

Ideje i realizacija projekta ovise u potpunosti od kreativnosti učenika, dok ih profesori samo usmjeravaju i pružaju im podršku. Tijekom protekle tri školske godine, iz ove inicijative su nastale aktivnosti kao što su “učenici uče učenike”, izložbe, kazališne predstave, ulični događaji ili dani recikliranja organizirani u suradnji sa općinama. 

– Zaklada ERSTE sudjeluje u inicijativi “Europske škole za živući planet” kako bi obogatila prekogranične edukativne projekte koji imaju izražen ekološki sadržaj. Podrška obrazovanju predstavlja ozbiljno shvaćanje europske budućnosti, rekla je Doraja Eberle, članica upravnog odbora Zaklade ERSTE. 

Napredovanje projekata može se pratiti putem javno dostupnog interaktivnog webloga na kojem će škole voditi projektne dnevnike, postavljati fotografije i video snimke o projektima i razmjenjivati iskustva. Učenici, profesori i drugi posjetitelji mogu komentirati svaku projektnu aktivnost. 

Inicijativa “Europske škole za živući planet”  prvi put je provedena tijekom školske 2008/2009. godine, a od tada je sudjelovalo 118 škola iz 11 europskih zemalja. Na taj način, oko 3 tisuće učenika uzrasta 12 do 17 godina, realiziralo je svoje projekte iz područja ekologije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije