Održane radionice “Jednako vrijedni”

18. i 22. listopada održane su dvije radionice “Jednako vrijedni” u sklopu istoimenog projekta. U sklopu radionica sudionici/ce su saznali informacije o antidiskriminacijskom zakonskom okviru – Zakonu o suzbijanju diskriminacije kao i Zakonu o ravnopravnosti spolova. 

Osim toga pričali smo o aktivizmu te o načinima na kojima bi aktivnosti koje unapređuju ravnopravnost spolova u Međimurskoj županiji mogli organizirati u seoskim sredinama. Trenerice su bile Roberta Barat, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Međimurske županije, Marina Kolar, voditeljica projekta i Martina Šebrek, dipl. socijalna radnica.

Na radionicama je sudjelovalo mnoštvo predstavnika/ca raznih institucija, organizacija i udruga iz Međimurske županije, kao i pojedinaca/ki koji bi se željeli angažirati i doprijeti svojoj lokalnoj zajednici u sudjelovanju i organizaciji ovakvih akcija. Posebno su bili naglašeni mehanizmi zaštite koji se mogu koristiti ukoliko nam je neko pravo kršeno, a neke od njih ćemo izdvojiti i ovdje.

Zakonom o ravnopravnosti spolova utvrđuju se opće osnove za zaštitu i promicanje  ravnopravnosti spolova kao temeljne vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske,  te definira i uređuje način zaštite od diskriminacije na temelju spola i stvaranje jednakih  mogućnosti za žene i muškarce.

Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova mogu se obratiti sve osobe koje žele upozoriti na slučaj diskriminacije ili kršenja prava na osnovi spola, spolne orijentacije, bračnog ili obiteljskog statusa bez obzira jesu li izravno oštećene. Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova možemo se obratiti pismeno i usmeno. Prijava se može  podnijeti i anonimno, ali je u tom slučaju postupak utvrđivanja činjenica bitno otežan. Postupanje pravobraniteljice je besplatno.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova
Preobraženska 4/1, 10000 Zagreb
Tel.: (0)1 484 8100; Fax: (0)1 484 4600
Email: ravnopravnost@prs.hr – Web: http://www.prs.hr

Zakon o suzbijanju diskriminacije

Ovim se Zakonom osigurava zaštita i promicanje jednakosti kao najviše vrednote
ustavnog poretka Republike Hrvatske, stvaraju se pretpostavke za ostvarivanje jednakih mogućnosti i uređuje zaštita od diskriminacije na osnovi: rase ili etničke pripadnosti ili boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, članstva u sindikatu, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi,zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog naslijeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije.

Svatko ima pravo podnijeti pritužbu pučkom pravobranitelju. Za podnošenje pritužbe nije nužno da je pritužitelj neposredno oštećen povredom ustavnih i zakonskih prava građana. Pučkom pravobranitelju možete se obratiti ako smatrate da ste diskriminirani, no možete i podnijeti tužbu nadležnom sudu radi utvrđivanja diskriminacije i naknade štete.

Na pritužbu pučkom pravobranitelju ne plaća se upravna pristojba. Pritužbu možete podnijeti osobno ili dostaviti  pisanim putem na: Ured pučkog pravobranitelja, Zagreb, Opatička 4, telefax 01 630 3014, email: ombudsman@ombudsman.hr

Ukoliko je riječ o diskriminaciji na osnovu invaliditeta i u određenim slučajevima diskriminaciji na osnovu zdravstvenog stanja nadležna je pravobraniteljica za osobe s invaliditetom prijavu možete podnijeti na: Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom – Savska 43/3, Zagreb, tel: 01 610 2170, fax: 01 610 2199, email: ured@posi.hr

Ukoliko je riječ o diskriminaciji djece nadležna je pravobraniteljica za djecu, a prijavu možete podnijeti na: Pravobranitelj za djecu  – Andrije Hebranga 4/1, Zagreb, tel.: 01 492 9669, fax: 01 492 1277 email: info@dijete.hr

Osnovni podaci koje je potrebno navesti u pritužbi prema svim pravobraniteljima/icama:
– vaše ime, prezime  i adresu
– naziv tijela na koje se odnosi pritužba
– oznaku predmeta koji se vodi pred nadležnim tijelom
– priložiti kopije akata donesenih u postupku i ostale relevantne dokumente
– opis problema (navesti u čemu se sastoji povreda prava)

Provoditelj projekta podržanog od Ureda za ravnopravnost spolova je Udruga Zora uz partnere Dom za žrtve obiteljskog nasilja Sigurna kuća i Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Međimurske županije.

Slijedeće aktivnosti koje planiraju su zajedničko obilježavanje 25. studenog, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama na nekoliko mjesta u Međimurskoj županiji, pa ovim putem pozivaju sve udruge koje žele organizirati akciju u svome mjestu da im se jave kako bi je zajedno organizirali uz dostavu edukativnih materijala.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije