Žele pokazati gostima kako hrana putuje od polja, preko staje do stola

Od polja preko staje do stola, poslovna je filozofija malog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Zadravec iz Oporovca.

Zvuči jednostavno, no trebalo je više od 20 godina od kupnje prvih koza do otvaranja kušaonice sireva od kozjeg mlijeka koje nude gostima. Posjetitelji imaju priliku i razgledati farmu koza koje su dale mlijeko od kojeg je domaćica Jasminka pripremila šest vrsta sireva – dimljeni, mladi, polutvrdi, namazni, zlijanec i zarolani s bučinim mljevenim sjemenkama.

Imanje i tradiciju stočarenja naslijedili smo od japice i mamice. Nabavili smo koze sanske pasmine i počeli uzgoj s ciljem da jednog dana otvorimo svoju siranu i kušaonicu – kažu Jasminka i Stjepan Zadravec koji su do cilja putovali korak po korak.

Ono što je u Lici janjetina, u Međimurju bi mogla biti jaretina

Počeli su s prodajom jaretine, zapostavljenog mesa koje je bilo teško kupiti u mesnicama, a prije tri godine otvorili su u dvorištu malu siranu.

Ono što je u Lici janjetina, u Međimurju bi mogla biti jaretina – ponavljao je Stjepan boreći se za što jednostavniji put do stolova potrošača. Kako bi popularizirali tu vrstu mesa, organiziraju i Dane jaretine na svom imanju Trščanski zvir nedaleko od Oporovca. U prekrasnoj prirodi, u iskrčenom dijelu šumarka pokraj starog rukavca rijeke Drave okupe i po stotinu posjetitelja. Uredili su i šetnicu s poučnom stazom sa zanimljivostima iz svijeta biljaka, životinja i poviješću toga kraja.

Nakon sirane, otvorili su potkraj kolovoza ove godine i kušaonicu, a u planu je etnološki izložbeni prostor s namještajem i drugim predmetima koje su naslijedili od japice i mamice. Dio zbirke već se može razgledati u kušaonici.

Time ćemo zaokružiti i zatvoriti ciklus proizvodnje i ponude – kaže Jasminka koja je nositeljica obiteljskog gospodarstva, a bila je i jedna je od kandidatkinja za ovogodišnji izbor najuzornije seoske žene u Hrvatskoj. Govoreći o prednostima kozjeg mlijeka, kaže da je ono lako probavljivo, ima mnogo vitamina, a snižava i razinu masnoća u krvi. Kozji sir pak, osim što je ukusna namirnica koja se slaže sa svježim salatama, prepečenim kruhom i bijelim vinima, pomaže u obnovi i izgradnji kostiju.


Ponuditi gostima spavanje na sijenu

Kod Zadravčevih se radi puno, pomažu i djeca. Marljivim radom i upornošću uspjeli su privući goste na svoje gospodarstvo. Kako bi im ponudili što više, Jasminka skuplja stare recepte iz vremena prabaka i baka. Gosti su, kaže, posebno oduševljeni dukancima od kukuruznog brašna, ispečenima u krušnoj peći, kojima se dodaju kosana svinjska mast i vrhnje. Stjepan nam otkriva još jedan plan – ponuditi gostima spavanje na sijenu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije