Drama Amour i Dixieland bend u čakovečkom CZK-u

Na Tribini ČČ, 18. listopada od 20 sati možete pogledati dramu Amour – Ljubav. Režiju potpisuje Michael Haneke, a glavne uloge tumače Jean-Louis Trintignant i Emmanuelle Riva. Film je osvoji Zlatnu palma 65. festivala u Cannesu i to za najbolji film.

Ljubav je dirljiva priča smještena u jedan pariški stan o zaljubljenom i pažljivom mužu koji njeguje umiruću suprugu. Stariji par glume Jean-Louis Trintignant (81) i Emmanuelle Riva (85). Michael Haneke, koji je u Cannesu pobijedio 2009. s Bijelom vrpcom, ponovio je uspjeh s filmom Amour (Ljubav) koji mu je nesumnjivo najkomorniji i najmanje politični film u karijeri.

Junaci su par starih pariških umirovljenika, nastavnica glazbe Anne ( Emmanuelle Riva) i njen suprug Georges ( Jean-Louis Trintignant) koji žive skladnu i ispunjenu starost sve dok jednog jutra Anne ne dobije moždani udar. Isprva, sve to izgleda donekle čak i romantično: brižni muž brine se o voljenoj ženi u kolicima, mogu razgovarati, slušati muziku ili gledati stare fotografije.

Ali, Anneino stanje nepovratno se urušava i pretvara u agoniju za njih oboje. Tu čestu ljudsku situaciju Haneke je prikazao bez ikakva kićenja i ornamentiranja. Njegov film protestantski je gol i jednostavan, bez glazbe, u dugim, smirenim kadrovima koji izvlače najviše iz dvoje senzacionalnih glumaca. Ljubav je film koji potvrđuje da je Haneke veliki klasik, bolji i od onog s kojim ga često uspoređuju: Ingmara Bergmana.

Nastup Dixieland benda Čakovec

U sklopu Male scene “Vinko Lisjak” pozvani ste na jazz srijedu, 24. listopada od 20 sati i nastup Dixieland benda Čakovec. Članovi benda su Marjan Novak–truba, Ladislav Varga– klarinet, Danijel Čok–trombon, Davor Žerjav–klavir, Marko Žerjav–gitara, Ferdinand Buhanec –bas i Filip Krznar–bubnjevi.

Dixieland band osnovan je 1998. godine i u vrlo kratkom vremenu svojom kvalitetom i profesionalnim pristupom osvojio je publiku i glazbene kritičare. Iako u bandu sviraju i profesionalni i amaterski glazbenici, Dixieland djeluje vrlo skladno kao glazbena cjelina. Uz standardni dixie program na repertoaru se nalaze i obrade svjetskih vokalnih hitova, a prava posebnost su međimurske pjesme obrađene u jazz maniri.

Dixieland band djeluje sve ove godine u neizmijenjenom sastavu i do sada je nastupao na brojnim uglednim festivalima, kao što su: Tradicionalni jazz festival Varaždin; Lent festival Maribor; Sommer jazz fest Hartberg (Austrija); Olimp jazz fest Stuttgart; Zalaegerszeg, Kaposhvar, Üopron (Mađarska), Zagreb, Dubrovnik, Bjelovar, Virovitica.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije