Centar za kulturu: Zanimljiv program u listopadu

Čakovečki centar za kulturu u sklopu Tribine ČČ, 11. listopada u dvorani Zrinski/Scheier organizira koncert Berislava Arlavija na klaviru. Na programu su  J. S. Bach, F. Liszt, C. Debussy, a koncert je organiziran uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Pijanist Berislav Arlavi (Zagreb, Hrvatska, 1974.) glazbeno obrazovanje započinje kod prof. Jelice Kuzmin. Glasovir je diplomirao s odličnim uspjehom na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u klasi prof. Vladimira Krpana (1992.-1997.) kod kojega je od 2007-2009. na poslijediplomskom studiju.

Nagrađivan na pijanističkim natjecanjima u zemlji i inozemstvu. Surađuje sa Zagrebačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom HRT-a, Hrvatskim komornim orkestrom, te sa Cantus Ansamblom, specijaliziranim za izvedbe moderne glazbe.

Prvi nosač zvuka («Hrvatski klasici») s djelima hrvatskih skladatelja Milka Kelemena, Ive Maleca, Stjepana Šuleka i Bruna Bjelinskog snimio je u travnju 2008. u bečkom tonskom studiju PJ Way Studio Vienna (producent Peter Janda), a izdala ga je izdavačka kuća Cantus.

U kolovozu 2009. u Linzu (Austrija) u studiju Sounddesign  snimio je CD «Klavirska  glazba Brune Bjelinskog» kojeg je izdala diskografska kuća Cantus uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.Osim koncerata u Hrvatskoj, održao je brojne koncerte u inozemstvu (Francuska, Austija, Njemačka, Nizozemska…).

Dječja tribina nedjeljom: Lorax – zaštitnik šume

Na Dječjoj tribini nedjeljom 14. listopada od 16 sati prikazuje se animirana obiteljska fantazija sinkronizirana na hrvatski jezik Lorax – zaštitnik šume. Svoj glas likovima iz crtića dali su Jelena Rozga, Jacques Houdek, Ivan Glowatzky i Filip Jurčić. Animirani film Lorax oduševit će vas pričom, edukativnim sadržajem, prekrasnim bojama, scenama, a posebice likovima.

Filmski klasici od 12. do 14. listopada

39 STEPENICA (1935.)
THE 39 STEPS
mistični triler
Zemlja: Velika Britanija
Režija: Alfred Hitchcock
Scenarij: Charles Bennett
Uloge: Robert Donat, Madeleine Carroll, Lucie Mannheim

Richard Hannay je Kanađanin u posjetu Londonu. Pri završetku predstave Mr. Memory, u glazbenoj dvorani susreće Annabellu Smith koja je u bijegu pred tajnim agentima. On je pristaje skriti u svoj stan, no tijekom noći ona biva ubijena. U strahu da ge ne optuže za ubojstvo djevojke, Hannay bježi s namjerom raskrinkavanja misterije.

PAISA (1946.)
ratna drama
Zemlja: Italija
Režija: Roberto Rosselini
Uloge: Carmela Sazio, Gar Moore, William Tubbs

Šest priča koje se dešavaju za vrijeme savezničke okupacije Italije u vrijeme 2. svjetskog rata., od Sicilije pa na sjever do Venecije. Jedna žena vodi savezničke vojnike preko minskog polja, ona pogine štiteći jednog od njih. Ulični mangup ukrade cipele američkom vojniku koji ga zbog toga proganja.

Američki vojnik susreće ženu na dan kad je Rim oslobođen, za šest mjeseci sreću se ponovno: on je ciničan, ona je prostitutka… Američka medicinska sestra je u potrazi za partizanom kojeg voli a put joj priječe njemački napadi. Tri kapelana, jedan od njih je Židov nastanjuju se u samostanu na sjeveru Apenina. Saveznički vojnici i partizani pokušavaju izbjeći zarobljavanje u maršu preko rijeke Po.

ANĐEO UNIŠTENJA (1962.)
THE EXTERMINATING ANGEL/EL ÁNGEL EXTERMINADOR
komična drama/fantazija
Zemlja: Meksiko
Režija: Luis Bunuel
Ssenarij:  Luis Bunuel
Uloge: Silvia Pinal, Jacqueline Andere, Enrique Rambal

Nakon jedne raskošne zabave gosti se nađu u čudu kada utvrde da nikako ne mogu napustitit sobu u kojoj su se zatekli. Tijekom sljedećih nekoliko dana prisilnog boravka u istoj sobi, gosti će skinuti sve fasade i maske koje su izgradili ne bi li odgovarale njihovoj društvenoj poziciji, i početi se ponašati i živjeti baš poput životinja..

DAMA KOJA NESTAJE (1938.)
THE LADY VANISHES
mistični komični triler
Zemlja: Velika Britanija
Režija:  Alfred Hitchcock
Scenarij:  Ethel Lina White
Uloge: Margaret Lockwood, Michael Redgrave, Paul Lukas

Putnici trans-europskog vlaka kasne u dolasku cijelu noć zbog lošeg vremena koje ih zahvati u fikcijskoj zemlji Mandrika. Smjeste se u lokalni seoski hotel gdje putnica Iris Henderson susreće staru guvernantu gđicu Froy. Kratko nakon što se put nastavi, gđica Froy misteriozno nestaje.

SNOVI (1955.)
THE DREAMS / Kvinnodröm
drama
Zemlja: Švedska
Režija: Ingmar Bergman
Scenarij: Ingmar Bergman
Uloge: Eva Dahlbeck, Harriet Andersson, Gunnar Björnstrand

Dvije žene, modna urednica u srednjim tridesetima i dvadesetogodišnji model odlaze u Gothenburg na snimanje. Suzzane naziva svog ljubavnika kojeg očajnički želi vidjeti. Doris, model, na ulici susreće elegantnog postarijeg muškarca koji joj ponudi kupiti haljinu koju je vidjela u izlogu.

Kasnije tog dana obje će se žene susresti sa svojim muškarcem, no susret će omesti pojava treće osobe, u jednom slučaju žene u drugom slučaju kćeri. Želja i samopoštovanje, čežnja i neuspjeh. Suzzane i Doris će iz svega dosta naučiti no i razviti krasno prijateljstvo.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije